Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o Hotarare de Guvern care aduce schimbari profunde pentru Romania, si milioane de oameni din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbeste despre masuri menite sa sancţioneze nerespectarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice in tara noastra.
Ministrul Sanatatii explica mai jos unele dintre masurile foarte importante care au fost decise de catre Guvernul Romaniei in baza situatiei existente in tara noastra in momentul de fata, deci ne putem astepta la foarte multe decizii extrem de importante in domeniul sanatatii publice in cursul urmatorilor ani.
“Măsurile ce se aplică de unităţile sanitare, în domeniul sănătăţii publice, în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2, în vederea asigurării accesului pacienţilor în unităţile sanitare publice, precum şi a accesului acestora la serviciile medicale fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. În acest sens, se introduce art.34^2 cu următorul cuprins:
“Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5000 lei managerii unităţilor sanitare publice pentru nerespectarea obligației de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienţilor în unităţile sanitare publice, precum şi a accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 “.
Normele privind organizarea sistemului de hemovigilenţă, de asigurare a trasabilităţii, precum şi a Regulamentului privind sistemul de înregistrare şi raportare în cazul apariţiei de incidente şi reacţii adverse severe legate de colecta şi administrarea de sânge şi de componente sanguine umane. Astfel, la punctul 18 din proiectul de act normativ se prevede faptul că după articolul 35^1 se introduce un nou articol, art. 35^2, cu următorul cuprins: “Art. 35^2 Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice, următoarele fapte.
Netransmiterea rapoartelor bianuale de evaluare a hemovigilenţei, conform prevederilor legale în vigoare; neraportarea reacțiilor adverse severe și a incidentelor adverse severe, conform prevederilor legale în vigoare; nerespectarea protocolului privind efectuarea testelor pretransfuzionale, conform prevederilor legale în vigoare; nerespectarea legislației în vigoare privind dotarea minimă obligatorie a unității de transfuzie sanguină din spitale.
Nerespectarea legislației în vigoare privind păstrarea eşantioanelor din ser sau plasmă recoltate pretransfuzional, în cazul tuturor pacienţilor transfuzaţi, în conformitate cu reglementările legale în vigoare; nerespectarea legislației în vigoare privind asigurarea prezervării probelor biologice pretransfuzionale şi a unităţilor de sânge sau componente sanguine administrate pentru o perioadă de 48 de ore posttransfuzional; nerespectarea legislației în vigoare privind întocmirea planului anual de educaţie continuă şi evaluarea periodică a personalului cu activitate în domeniul transfuziei.”