Ministrul Apararii transmite 2 anunturi foarte importante cu privire la Romania, NATO si UE, iar asta pentru ca aduce in imediata atentie a milioane de oameni ceea ce a fost decis in mod oficial, mai exact participarea la Consiliul pentru Afaceri Externe al UE, dar si la o reuniune informala pe tema razboiului din Ucraina.
Ministrul Apararii explica mai jos ce fel de masuri sunt luate in momentul de fata, dar si ceea ce se discuta in mod oficial cu privire la situatia razboiului care blocheaza lumea, UE si NATO fiind extrem de hotarate sa sustina Ucraina in continuare in eforturile sale de a respinge atacurile Rusiei, dar si pentru a-si elibera teritoriile.
“În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele UE, m-am întâlnit, astăzi, cu Secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii, Jean Pierre Lacroix. Cu această ocazie, am evidențiat necesitatea continuării demersurilor pentru implementarea viziunii comune UE – Africa, parteneriat ce are în prim plan securitatea și dezvoltarea economică pe termen lung.
Coordonarea tuturor actorilor internaționali pentru a răspunde cerințelor de securitate ale statelor din vecinătatea UE este un element esențial pentru asigurarea succesului acestor demersuri. România sprijină aspirațiile democratice ale statelor, prin demersuri concrete la nivel bilateral, respectiv în cadrul ONU și UE.
România susține o abordare de tip 360 de grade în ceea ce privește amenințările la adresa securității europene și euroatlantice, dovadă fiind implicarea țării noastre în misiuni și operații NATO, UE sau ONU care acoperă regiuni esențiale pentru securitatea euro-atlantică. În contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, am evidențiat eforturile pe care România și ONU le fac pentru gestionarea unui număr foarte mare de refugiați și în facilitarea transportului de cereale către piețele globale.
Începând din această seară particip la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, la Stockholm. Primul subiect pe agendă: sprijinul acordat Ucrainei de UE în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse. Vom analiza și implementarea “Busolei Strategice”, document care oferă orientări politice, priorități şi obiective concrete pentru următorii 10 ani în ceea ce privește dimensiunea de securitate şi apărare a UE.
Reuniunea se va încheia cu discuții pe tema contracarării provocărilor determinate de influențele străine în teatrele de operații, în prezența Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, a Secretarului General Adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, și a reprezentanților Parlamentului European.”
This post was last modified on mart. 8, 2023, 4:46 PM 16:46