Ministrul Sanatatii a anuntat crearea unui nou Comitet National special de catre Guvernul Romaniei, iar asta pentru ca el a fost gandit in ideea de a rezolva o problema extrem de serioasa care afecteaza spitalele din toata Romania, mai exact cea legata de infectiile asociate asistentei medicale din acestea.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre acest Comitet National, si despre cateva dintre atributiile sale, un ordin fiind semnat pentru infiintarea acestuia, el incluzand toate informatiile importante cu privire la felul in care functioneaza, dar si ce fel de atributii importante are in momentul de fata.
“Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, denumit in continuare Comitet, este structura fără personalitate juridică, în coordonarea Ministerului Sănătății, care îndeplinește atribuțiile prevăzute la art. 21 din Legea nr 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din centrele rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România.
Capitolul II – Constituirea și atribuțiile Comitetului. Comitetul constituit conform art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 926/2022 privind înființarea Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale este condus de un președinte și un vicepreședinte aleși prin vot de către membrii Comitetului din rândul acestora, cu majoritate absolută.
Conducătorii instituțiilor prevăzute la art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 926/2022 înaintează propunerile privind desemnarea, înlocuirea sau revocarea membrilor titulari și supleanți în Comitet, prin notificare transmisă secretariatului acestuia. Componența Comitetului se aprobă prin ordin al ministrului sănătății.
Calitatea de membru încetează în următoarele situații: a) instituția retrage calitatea de membru titular sau supleant pentru persoana desemnată.În această situație, în termen de 5 zile lucrătoare de la data luării acestei decizii instituția comunică în scris secretariatului Comitetului persoana desemnată în locul acesteia; b) Comitetul a solicitat revocarea calității de membru titular/supleant ca urmare a faptului că instituția nu a fost reprezentată la două reuniuni consecutive ale Comitetului. În acest caz, secretariatul va notifica instituția vizată și va solicita o nouă nominalizare.
La întâlnirile Comitetului pot participa, în cadrul anumitor ședințe, în funcție de tematica de discuție, specialiști în domeniu din cadrul unor ministere, instituții/unități sanitare etc., în calitate de invitați, fără drept de vot. Principalele atribuții ale Comitetului sunt prevăzute la art. 21 din Legea nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din centrele rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România. Comitetul analizează documentele elaborate în cadrul grupului de experți prevăzut la art. 1 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 926/2022 și pune la dispoziția acestuia informațiile necesare desfășurării activității.”
This post was last modified on mart. 8, 2023, 8:56 AM 08:56