X

Ministrul Sanatatii Prezinta o Noua Ordonanta de URGENTA cu Schimbari Mari in Romania

Ministrul Sanatatii confirma in mod oficial o noua ordonanta de urgenta extrem de importanta pentru Romania, ea aducand o serie de schimbari extrem de serioase, cu un nou tip de contributie diferentiata pentru medicamente de tip I si II, in procente fixe, pe care le puteti vedea mentionate mai jos.

Ministrul Sanatatii explica si de ce este necesara aplicarea acestor contributii in momentul de fata pentru milioane de romani din toata tara, ele urmand a se pune in aplicare incepand cu trimestrul al treilea al anului 2023, deci nu vom mai avea foarte mult de asteptat pana in momentul in care ele vor intra in vigoare.

“Astfel, începând cu trimestrul III al anului 2023 se propune reglementarea unei contribuţii trimestriale diferenţiată pentru medicamente de tip I și II, prin aplicarea unor procente fixe de 25% (medicamente de tip I), respectiv 15% (medicamente de tip II). Prin această măsură, nivelul contribuției va fi același în funcție de tipul de produs farmaceutic, indiferent daca sunt produse pe o linie de fabricaţie din România sau produse în Uniunea Europeană.

Se impune precizarea că, potrivit simulării cu caracter orientativ efectuată de către CNAS și comunicată Ministerului Sănătății prin adresa nr. P 946/15.02.2023, înregistrată la Cabinet ministru cu nr. AR 3247/15.02.2023, influențele asupra veniturilor încasate la bugetul FNUASS din contributia trimestrială, față de formula actuală, vor fi de aprox. -46.733 mii lei/trimestru.

Prin urmare, apreciem că măsura menționată anterior răspunde criticilor formulate de Comisia Europeană, rezultând aplicarea unui regim unitar atât pentru produsele fabricate în România, cât și pentru cele care provin din celelalte state membre. Totodată, pentru claritate juridică este necesar a se preciza în cadrul noului articol 38, la alin. (2) lit a) că prevederea face trimitere la medicamentele cu drept de comercializare pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, se propune modificarea art. 5 pentru a fi corelat cu art. 38 și art 5 alin (71). Mai mult, în conditiile în care valoarea aferentă consumului centralizat de medicamente care include şi TVA suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, prevazuta la art 5 alin (71) era corelata cu valoarea CTt, valoare din care se excludea valoarea consumului pentru medicamentele prevăzute la art. 11 alin. (1), art. 12 alin. (1) şi art. 12.

Pentru care se încheie contracte cost-volum/cost-volum-rezultat, iar prin introducerea art 37 nu mai exista CTt, la art. 5 este necesar a se introduce un nou alineat, respectiv alineatul (72), în care să se specifice că se exclud valorile de consum pentru excepțiile de la plata contribuției. În caz contrar, există posibilitatea de a se comunica DAPP toate consumurile înregistrate în PIAS, inclusiv pentru medicamentele exceptate de la plata contribuției.”

This post was last modified on mart. 10, 2023, 4:47 PM 16:47

Disqus Comments Loading...