Ministrul Educatiei a dezvaluit in mod oficial 2 foarte importante masuri care vor fi luate pentru elevii din toate unitatile de invatamant din Romania, iar asta pentru ca vorbim in mod oficial in primul rand despre pastrarea CNATDCU pentru asigurarea faptului ca diplomele care sunt acordate sunt certificate in mod corect.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre doua institutii care vor fi organizate in subordinea sa ca parte a noilor Legi ale Educatiei, explicatii pentru fiecare dintre ele fiind oferite mai jos de catre Ligia Deca, astfel ca aflam in avans ceea ce urmeaza sa fie realizat dupa ce va fi adoptata noua legislatie.
“Politicile privind etica și integritatea universitară vor fi mai clar definite prin proiectul Legii învățământului superior. În plus, comisiile de etică universitară vor desfășura activități de prevenire, în timp ce toți studenții, indiferent de ciclul de studiu, vor studia urma cursuri de etică și integritate academică. Procedura de susținere a tezelor de doctorat va crește gradul de transparență.
De asemenea, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) rămâne un garant al originalității tezelor de doctorat. Conștientizăm importanța întăririi prevederilor privind etica și integritatea academică, fapt pentru care Ministerul Educației a propus un cadru legislativ mai coerent. Proiectele celor două legi se află în procedură de avizare interministerială.
Unitatea Executivă pentru Suport, Mentenanță și Asistență Tehnică pentru Digitalizare, instituție publică cu personalitate juridică, cu finanțare de la bugetul de stat și din venituri proprii, cu responsabilități în formarea utilizatorilor de tehnologie digitală din sistemul național de învățământ
preuniversitar, digitalizarea proceselor și asistență în furnizarea de soluții pentru probleme informatice la nivel hardware și software, conform legislației în vigoare.
UESMATD va asigura, direct sau prin servicii externe, integrarea, dezvoltarea și mentenanța platformelor strategice ale Ministerului Educației. UESMATD colaborează cu CNFDCD în dezvoltarea de programe de formare pentru personalul ce utilizează sau urmează să utilizeze platformele strategice din învățământul preuniversitar. Direcțiile Județene de Învățământ Preuniversitar/a Municipiului Bucureşti, servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea Inspectoratelor Școlare Județene/Municipiului București.
DJIP vor funcționa cu atribuții privind inspectia de specialitate, organizarea de sistem, gestionarea mobilității personalului didactic, evoluția în carieră- gradele didactice și titlul didactic de professor emerit și alte atribuții administrative privind organizarea procesului de învățământ și sunt conduse
de directori generali numiți prin ordin al ministrului educației, în urma susținerii unui concurs de selecție. Directorul va încheiea contract de management cu ministrul educaţiei pe perioada mandatului demnitarului.”
This post was last modified on mart. 11, 2023, 7:28 PM 19:28