Ministrul Sanatatii Vorbeste despre 2 PROBLEME MAJORE care Afecteaza Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Vorbeste 2 PROBLEME MAJORE Afecteaza Milioane Romani

Ministrul Sanatatii vorbeste in mod oficial despre 2 probleme majore care afecteaza milioane de romani din intreaga tara in momentul de fata, probleme care sunt reclamate de catre un numar foarte mare de oameni, si despre care ar trebui sa stie toata lumea, pentru ca ele au legatura cu medicamentele si lipsa accesului la servicii medicale.

Ministrul Sanatatii spune ca in cazul lipsei medicamentelor, exista un grup de lucru care are menirea de a rezolva aceasta problema, iar separat s-a aprobat constructia de noi ambulatorii de specialitate pentru asigurarea de servicii medicale inclusiv in localitatile mici cu numere mici de persoane in anii urmatori.

“Noi asteptam de la dinsii un raspuns, avem un grup de lucru pentru stabilirea politicii de pret a medicamentelor. Stiti ca foarte multe medicamente au disparut in ultimii ani din cauza modului de calcul al preturilor, si sunt medicamente generice. Am facut acest grup de lucru in care si APMGR este prezent, asa ca o sa gasim impreuna o solutie.

Am facut pasi concreti in acest sens, apropo de referinta la molecule care nu exista pe piata romaneasca. Sunt doua elemente esentiale in momentul de fata, unul este de gasit pe website-ul ministerului, apropo de clawback, si cel de-al doilea este legat de ceea ce spuneati, de actualizarea cu rata inflatiei, suntem avansati, dar asteptam si un raspuns oficial din partea acestei organizatii la una dintre intrebarile referitoare la acest subiect.

Este un subiect care ne preocupa si abordarea pe care o avem la minister in ultimul an referitoare la acest subiect arata ca nu vrem sa repetam problemele, vrem sa le rezolvam. Strategia privind imbatranirea populatiei, am mai spus-o, este de a dezvolta servicii medicale de buna calitate, apropiate de localitatile mai mici.

De curand finantam 69 de ambulatorii de specialitate prin PNRR. Trebuie insa sa existe, dincolo de vointa noastra si de nevoile pacientilor, trebuie sa existe si o colaborare stransa cu autoritatile locale care trebuie sa inteleaga ca un ambulatoriu de specialitate bine dotat, unde poti face investigatii complexe, unde poti pune un diagnostic, si poti pune un tratament, este raspunsul corect.

Un om nu vrea neaparat sa stea pe un pat de spital care are, poate, dotari mai putine, are nevoie de investigatii, diagnostic, si tratament, noi lucram la lucrul acesta, nu se intampla peste noapte, si trebuie sa dezvoltam medicina de familie in paralel. Centrele comunitare medicale, care trebuie sa fie coordonate de medicul de familie, sunt cealalta parte a raspunsului pentru ca serviciile medicale ambulatorii trebuie sa reprezinte majoritatea serviciilor oferite romanilor.”