Ministrul de Externe a avut astazi o intrevedere oficiala cu omologul sau din Lituania, discutand despre foarte multe aspecte care tin de cooperarea dintre cele doua tari, dar si despre razboiul din Ucraina, care reprezinta o ingrijorare extrem de mare acum.
Ministrul afacerilor externe Bogdan #Aurescu a avut luni, 13 martie 2023, consultări politice bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius #Landsbergis, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la Vilnius.
Obiectivul principal al consultărilor miniștrilor afacerilor externe român și lituanian a fost acela de identifica noi modalități de dezvoltare și aprofundare a relațiilor excelente dintre România și Lituania.
Cei doi miniștri au salutat evoluția relațiilor bilaterale, caracterizate de un dialog constant și fondate pe poziții similare în materie de securitate, afaceri europene, precum și pe interese comune în cadrul formatelor regionale.
Oficialul român a făcut o trecere în revistă a demersurilor susținute ale țării noastre pentru aderarea la Spațiul Schengen, a prezentat stadiul actual al procesului și a transmis aprecieri față de sprijinul Republicii Lituania pentru acest deziderat. Oficialul lituanian a reconfirmat sprijinul activ al țării sale pentru atingerea acestui obiectiv.
Un subiect central al discuțiilor l-a reprezentat contracararea efectelor războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Cei doi miniștri au condamnat ferm acțiunile Federației Ruse și au evaluat perspectivele acestui conflict. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat sprijinul multidimensional consistent acordat de România pentru Ucraina. Totodată, au fost discutate modalitățile de implicare în viitorul proces de reconstrucție.
În ceea ce privește impactul războiului asupra Flancului Estic al #NATO, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat prioritățile urmărite de România la Summitul Alianței ce va fi organizat de Lituania în iulie 2023, subliniind importanța implementării tuturor deciziilor aliate luate la Madrid pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare.
A fost evaluat impactului războiului asupra altor state din regiune, cu accent pe Republica Moldova, context în care șeful diplomației române a subliniat necesitatea întăririi rezilienței si securității acestui stat, inclusiv în contextul acțiunilor de destabilizare ale Rusiei. Cei doi oficiali au reconfirmat susținerea activă pentru procesul de extindere al Uniunii Europene, inclusiv pentru partenerii estici, aceasta fiind singura opțiune solidă pentru pace, stabilitate și prosperitate pe termen lung.
Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii privind cooperarea în cadrul formatelor regionale precum Inițiativa celor Trei Mări (#I3M). Oficialul român a informat omologul lituanian cu privire la prioritățile României ca țară organizatoare a Summit-ului Inițiativei din 2023 și a evidențiat potențialul formatului pentru întărirea conectivității și securității regionale.