X

Ministrul Sanatatii face 2 Anunturi Oficiale de IMPORTANTA cu Schimbari in Sanatate

Ministrul Sanatatii a facut 2 anunturi oficiale de importanta mare pentru toti romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca ele aduc in atentia noastra o serie de noutati de importanta mare pentru sistemul de sanatate, prima vizand Iasi si ceea ce se intampla in cazul unitatilor medicale care sunt deschise acolo.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos si despre o problema extrem de serioasa pentru milioane de romani, cea a medicamentelor ieftine, cu o valoare de pana la 50 de LEI, fiind puse in aplicare noi masuri menite sa ii ajute pe romani sa cumpere in continuare medicamentele ieftine de care au nevoie in viata de zi, cu zi.

“M-a bucurat vizita la sediul Ministerului Sănătății a managerului Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, domnul profesor Grigore Tinică. Ne dorim să realizăm la Iași o nouă casă pentru Institutul de Boli Cardiovasculare, care să răspundă nevoilor pacienților din Moldova și care să completeze noua infrastructură în Sănătate pe care o realizează la Iași Ministerul Sănătății.

Stadiul avansat al proiectării Spitalului Regional de la Iași ne dă speranțe că în acest an va începe și construcția propriu-zisă. Domnul profesor Tinică a apreciat susținerea permanentă a Ministerului Sănătății pentru accesul la resurse financiare pentru construirea unui nou Institut de Boli Cardiovasculare la Iași, Miroslava, din fonduri de la Banca Europeană de Investiții sau din Programul Operațional Sănătate.

Dimensionarea corectă, controlul costurilor și transparența procedurilor în proiectare și în construcție sunt esențiale pentru reușita proiectului pentru Moldova. Ne dorim un parteneriat real cu autoritățile locale ieșene, în folosul pacienților din regiunea Moldovei. Respingem tentativele de politizare a proiectului noului Institut de Boli Cardiovasculare și îi chemăm alături pentru realizarea lui pe toți oamenii de bună credință din administrația și instituțiile ieșene.

Cel de-al doilea lucru pe care ne dorim să-l punem în aplicare pentru medicamentele ieftine cu valoare de până la 50 de lei, care din punct de vedere al producției și comercial reprezintă, datorită prețului scăzut, un interes mai mic pentru producători, să putem să actualizăm aceste prețuri cu rata inflației în perioada următoare, ca să nu fim în pericol să ducem la dispariția acestor medicamente de pe piață.

Cred că aceste trei măsuri pe care le-am luat vor fi foarte bune pentru pacienți, în primul rând, pentru că noi la ei ne gândim, ca să aibă acces la medicamente. Medicamentele generice, ca să înțeleagă toată lumea, adică cele pentru care există mai mulți producători, nu există unul singur, sunt cele care acoperă circa 80% din consum, cu toate că din punct de vedere al resurselor financiare alocate nu beneficiază decât de circa 20% din fondurile pentru medicamente compensate și gratuite.”

This post was last modified on mart. 13, 2023, 11:17 AM 11:17

Disqus Comments Loading...