Ministrul Sanatatii vorbeste in mod oficial despre una dintre problemele cele mai mar cu care se confrunta Romania in momentul de fata, mai exact, cea din cauza careia foarte multi romani sunt directionati catre unitati medicale private de catre doctorii la care se programeaza pentru consultatii, dar in unitati medicale de stat.
Ministrul Sanatatii explica faptul ca este complet impotriva acestui gen de practici, si ca nu sustine altceva decat tratarea corecta a pacientilor, fara a trimiterea lor catre alte unitati medicale in care n-ar trebui sa ajunga, insa rezolvarea unei probleme atat de mari nu se face chiar atat de simplu, din pacate.
“Eu nu am vreo problema in ceea ce priveste activitatea medicala privata, este firesc sa se dezvolte si in Romania, asa cum se dezvolta oriunde in lume, nu este vreo problema. Eu ca ministru am o datorie, datoria de a asigura servicii medicale in spitalele publice de o calitate cat mai buna. Asta este datoria pe care o am eu, si cred ca ar trebui sa se gandeasca tot corpul medical la ea.
Chirurgia cardiovasculara pediatrica, un domeniu de varf care se dezvolta in Romania datorita a doua centre importante, cel de la Targu Mures, dar si cel de la Marie Curie, care a evoluat extraordinar de mult in ultimul an, multumita parteneriatului cu San Donato din Italia, si se opereaza sute de copii, avem peste 1.000 de copii operati acolo.
Asta e un lucru extraordinar. Sa spune ca un operator privat vrea sa dezvolte aceasta activitate, nu e vreun fel de problema, dar daca el din motive economice, sau ia un decizie la un moment dat sa il inchida, atunci inseamna ca eu in zona publica nu mai am unde sa tratez pacientii. Din aceasta cauza trebuie sa fim foarte consecventi si sinceri, si sa explicam ca dezvoltarea si mentinerea in functiune a serviciilor medicale publica e o datorie a statului roman.
Indiferent de cine este la minister, ma refer nu refer nu neaparat la persoana, ci si apartenenta la un anumit partid politic. Cine vrea sa apeleze la un serviciu medical privat nu este vreun fel de problema. Nu este normal ca un pacient sa fie internat initial, si investigat, la un spital public, si ulterior sa fie transferat la un spital privat, unde plateste o suma de bani mare.
S-a intamplat in 2020 o schimbare legislativa, o sa vedem cat de utila este ea, in care plafonul coplatii facute de pacient spitalului privat, nu mai exista. Poate sa i se ceara orice suma de bani, el trebuie sa o aiba, sunt lucruri dincolo de suma pe care o deconteaza Casa de Asigurari de Sanatate.”
This post was last modified on mart. 13, 2023, 9:09 PM 21:09