Ministrul Educatiei a Decis Anuntarea unei IMPORTANTE Masuri Oficiale pentru Romani

Ministrul Educatiei Decis Anuntarea IMPORTANTE Masuri Oficiale Romani

Ministrul Educatiei a decis in mod oficial anuntarea unei foarte importante masuri oficiale pentru romani, iar asta deoarece la nivelul Guvernului Romaniei s-a hotarat ca pentru romanii care se afla in diaspora sa fie infiintat un Centru National Romanesc pentru Invatamant la Distanta, conform noilor Legi ale Educatiei.

Ministrul Educatiei explica mai jos ce rol important ar putea avea acest centru pentru romanii din diaspora in vederea pastrarii identitatii culturale romanesti, conservarea limbii si a obiceiurilor natale, proiecte diverse pentru mai multe tari din intreaga lume facand parte din proiectul care a fost gandit pentru romani.

“Românii din diaspora simt nevoia să-și exprime identitatea culturală. Avem obligația de a le susține efortul de a conserva limba și obiceiurile natale. În eforturile lor de a se integra în comunitățile din străinătate, este necesar să le punem la dispoziție resursele și suportul necesar pentru a simți că România este alături de ei.

Se înființează Centrul Național Românesc pentru Învățământ la Distanță, denumit în continuare CNRID, instituție publică, de interes național, în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică, cu buget propriu de venituri și cheltuieli, finanțată din venituri proprii și din subvenții de la
bugetul de stat cu scopul de a oferi programe de limbă, cultură și civilizație românească în străinătate.

Statul român, prin intermediul CNRID, oferă programe de limbă, cultură și civilizație românească ca parte a învățământului antepreșcolar, preșcolar, primar, gimnazial și liceal, conform unei metodologii și programe stabilite prin ordin al ministrului educației.

 CNRID oferă programe de limbă, cultură și civilizație românească, precum și alte programe educaționale de interes general, ca parte a învățării pe tot parcursul vieții, cetățenilor români și străini, conform unei metodologii adoptate prin ordin al ministrului educației și a unei oferte proprii. Ministerul Educației sau CNRID, după caz, încheie documente specifice pentru implementarea programelor în unități școlare din străinătate.

Sediul, structura organizatorică și regulamentul de funcționare ale CNRID se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Pentru îndeplinirea misiunii sale, CNRID poate: a) să perceapă taxe pentru serviciile prestate; b) să primească finanțări din bugetul de stat sau al altor instituții publice sau private; c) să exploateze drepturi de proprietate intelectuală; d) să elibereze atestate, diplome și certificate de studiu, în condițiile legii. CNRID va avea acces și va promova toate resursele educaționale deschise ale Ministerului Educației.”