Ministrul Educatiei confirma in mod oficial 3 masuri foarte importante care au fost hotarate pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca a fost decis ca in baza adoptarii noilor Legi ale Educatiei se va permite flexibilizarea proceselor educationale, se va reglementa statului personalului in invatamantul superior, dar si varsta de pensionare.
Ministrul Educatiei explica mai jos de ce sunt necesare aceste masuri care sunt incluse in cadrul noilor Legi ale Educatiei, ele fiind unele dintre cele mai importante care au fost incluse in cadrul acestui pachet legislativ, el urmand a fi votat initial in Parlament, iar abia apoi va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promultare.
“Se creeză cadrul legal pentru flexibilizarea proceselor educaționale prin programe de formare continuă cu volume reduse de învățare, finalizate cu microcertificări care aparțin persoanei care le-a dobândit, putând fi partajate și fiind portabile. Programele de formare continuă pot avea volume reduse de învățare, vizând rezultate ale învățării corespunzătoare, care se finalizează cu o microcertificare.
Rezultatele învățării sunt evaluate în baza unor standarde transparente și clar definite, vizează cunoștințe, aptitudini și competențe specifice care răspund unor nevoi ale societății, personale, culturale sau ale pieței muncii. Microcertificările aparțin persoanei care le-a dobândit, pot fi partajate și sunt portabile. Microcertificările pot fi utilizate în mod individual sau pot fi cumulate în vederea obținerii unui certificat corespunzător.
În ceea ce privește reglementările privind Statutul personalului din învățământul superior, se asigură cadrul legal pentru susținerea actului managerial la nivel universitar prin posibilitatea de reducere a normei didactice. Personalul care exercită o funcție de conducere în cadrul instituției de învățământ superior, de conducere, îndrumare și control în cadrul Ministerului Educației, în instituțiile aflate în subordinea și coordonarea acestuia, precum și al ARACIS poate beneficia de o reducere a normei didactice de cel mult 50%, cu aprobarea senatului universitar.
Personalul didactic care beneficiază de reducere de normă nu poate susține ore didactice în regim de cumul sau plata cu ora. De asemenea, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi control, sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical, eliberat pe un formular specific elaborat de Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii.
Personalul didactic și de cercetare se pensionează la sfârșitul anului universitar în cursul căruia împlinește vârsta de 65 de ani. Senatul universitar din universitățile de stat, particulare și confesionale, în baza criteriilor de performanță profesională și a situației financiare, poate decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare, fără limită de vârstă.”
This post was last modified on mart. 15, 2023, 6:50 PM 18:50