X

Ministrul Educatiei Anunta Masuri IMPORTANTE de Asigurare pentru Invatamantul din Romania

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial romanii despre o serie noua de masuri foarte importante care sunt luate pentru Romania in momentul de fata, si vorbeste despre unele care au menirea de a asigura calitatea in invatamantul superior, o agentie speciala fiind creata in acest sens de catre Guvern.

Ministrul Educatiei explica mai jos care este rolul acestei agentii care va asigura calitatea in invatamantul superior din Romania, cat de importante vor fi atributiile sale, si asta pentru ca scopul sau este de a le oferi studentilor posibilitatea de a se bucura de invatamant de calitate in universitatile din tara.

“Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, denumită în continuare ARACIS, este o instituție publică autonomă, de interes național, cu personalitate juridică și cu competențe în materie de evaluare externă în vederea asigurării calității educației de nivel universitar, postuniversitar și de formare profesională a adulților, care se organizează independent pe baza bugetului propriu de venituri și cheltuieli.

ARACIS este autoritate competentă, în sensul dispozițiilor OUG nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 68/2010, responsabilă cu asigurarea calității educației, care verifică îndeplinirea cerințelor de evaluare externă, pe baza analizării documentelor emise de către oricare stat membru și stat terț al UE.

Prezentate de către organizațiile furnizoare de educație/instituțiile de învățământ superior care vin să organizeze și să desfășoare activități de învățământ universitar și postuniversitar în România. Sediul, structura organizatorică, numărul de posturi pentru aparatul de lucru, bugetul propriu precum și regulamentul de organizare și funcționare se stabilesc prin hotărâre a Consiliului ARACIS. Regimul, principiile și nivelul de remunerare a președintelui, vicepreședintelui și a membrilor Consiliului ARACIS.

Precum și pentru personalul din aparatul tehnic propriu, având ca limită minimă salariul minim brut pe țară garantat în plată, iar ca limită maximă salariul de bază al funcției de rector din cadrul unei instituții de învățământ superior de gradul II, se stabilesc prin hotărâre a Consiliului ARACIS. Drepturile de natură salarială sunt stabilite cu încadrarea strictă în resursele financiare prevăzute prin bugetul de venituri și cheltuieli al ARACIS.

ARACIS este autoritate cu competență exclusivă în evaluarea externă a calității pentru dobândirea autorizației de funcționare provizorie în vederea organizării de activități de educație nivel universitar, postuniversitar și de învățare pe tot parcursul vieții. Instituția de învățământ superior/organizația furnizoare de educație are dreptul de a solicita evaluarea externă a calității educației, în vederea acreditării sau menținerii acreditării, fie de către ARACIS, fie de către o altă AAC.”

This post was last modified on mart. 15, 2023, 11:58 AM 11:58

Disqus Comments Loading...