Ministrul Educatiei le transmite in mod oficial romanilor din intreaga tara o serie de informatii importante cu deciziile care au fost luate in mod oficial pentru scolile si elevii din toata Romania, hotarari in baza carora se vor realiza noi proiecte internationale de colaborare pentru sistemul de invatamant din tara.
Ministrul Educatiei explica mai jos ce intrevederi a avut cu omologi din alte tari, si ce fel de documente au fost semnate pentru Romania impreuna cu acestia, scopul fiind de a le oferi elevilor din scolile Romaniei posibilitatea de a se bucura de noi oportunitati in mediul educational in cursul urmatorilor ani.
“Astăzi, am continuat discuțiile și schimburile de experiențe și de bune practici prilejuite de reuniunea Biroului Conferinței miniștrilor educației din statele care au în comun folosirea limbii franceze (CONFEMEN), în cadrul unor întrevederi cu miniștrii educației din Maroc, Mauritius, Canada-New Brunswick, precum și cu secretarul general al CONFEMEN.
Am semnat, de asemenea, un Memorandum de Înțelegere cu Ministrul Educației din Tunisia, statuând, astfel, interesul celor două ministere de a promova schimbul de informații și de bune practici în ceea ce privește guvernanța sistemului educațional, asigurarea calității în educație, formarea profesorilor și dezvoltarea curriculumului. Documentul vizează domenii și arii comune de interes, precum învățământul profesional și tehnic, integrarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în procesul educațional, activitățile extrașcolare, integrarea copiilor cu nevoi speciale.
Rolul școlii este esențial în a insufla copiilor dragostea pentru lectură. De aceea, fiecare elev din România va putea citi mai mult, prin Programul Național „O carte pentru fiecare”, care va fi înființat prin Legea învățământului preuniversitar. În acest fel, ne asigurăm că toți elevii vor avea acces la noile apariții literare. Așa cum am mai spus, este important ca toți copiii și tinerii să fie ghidați în lumea cărților, pentru a se dezvolta și pentru a descoperi noi universuri.
Am susținut astăzi, la sediul Administrației Prezidențiale, un discurs în cadrul conferinței „Francofonia viitorului: educația și dezvoltarea durabilă”, organizată în contextul sesiunilor CONFEMEN. La eveniment, am subliniat faptul că mai multe concepte de dezvoltare durabilă, economie circulară și protecția mediului sunt încorporate, treptat, în programele școlare, precum și în activitățile extracurriculare.
Săptămâna Verde este o astfel de inițiativă, care a debutat în acest an școlar, în colaborare cu Ministerul Mediului. Elevii și cadrele didactice au la dispoziție o platformă de resurse educaționale, pentru a susține activitățile programului. Totodată, până la sfârșitul anului 2025, vom operaționaliza o rețea de „școli verzi”, suma alocată din Planul Național de Recuperare și Reziliență fiind de 425 milioane euro.”