Ministrul Educatiei le confirma in mod oficial elevilor din toata Romania masurile de importanta mare care au fost luate in scoli chiar saptamana aceasta, iar asta pentru ca vorbim, dupa cum puteti vedea mai jos, si despre organizarea simularilor pentru evaluarile de la finalul ciclurilor gimnazial si liceal.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre faptul ca acestea au loc pana miercuri, la diverse materii in curicula scolara, astfel ca elevii vor avea posibilitatea de a afla cum anume se vor desfasura si examenele finale pe care vor trebui sa le sustina peste doar cateva luni de zile, dupa cum stiti deja.
“Simularea evaluărilor programate la finalul ciclurilor gimnazial și liceal în anul școlar 2022 – 2023, organizată la nivel național de Ministerul Educaţiei, a început astăzi, 20 martie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (EN VIII). Potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 13:00), au fost prezenți 164.009 elevi din cei peste 177.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent.
În urma unor tentative de fraudă au fost eliminați 4 elevi. Simularea EN VIII continuă marți, 21 martie, cu proba scrisă la Matematică, și se încheie miercuri, 22 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă. Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi a competenţelor asociate acestora, conform programelor aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00 pe website.
Rezultatele vor fi comunicate în data de 29 martie 2023 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, acestea pot fi trecute în catalog.
Obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimaziale/liceale. Rezultatele obținute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei.
Sedințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.”