Ministrul Bolos a facut o serie de foarte importante anunturi de ultima ora pentru milioanele de romani din intreaga tara care se asteapta ca Guvernul Romaniei sa foloseasca banii din cadrul PNRR pentru investitii care sa imbunatateasca nu doar nivelul de trai, ci si calitatea vietii in toata Romania.
Ministrul Bolos explica mai jos ce decizii au fost luate in urma celei mai recente sedinte a Guvernului Romaniei, ele urmand a avea un impact semnificativ pentru Romania in cursul urmatoarei perioade, mai multe detalii fiind in declaratiile de mai jos facute de Marcel Bolos dupa sedinta de Guvern.
“De asemenea, tot o analiză mai detaliată pentru ceea ce înseamnă lansarea viitorului buget și a primelor apeluri de proiecte pentru investiții în politica de coeziune pentru perioada de programare 2021- 2027, unde bugetul alocat României este de 46 de miliarde de euro, iar noi, până la lansarea oficială a primelor apeluri de proiecte și a finanțării primelor investiții planificate prin politica de coeziune, ne-am fixat ca termen data de 16 mai.
Până la această dată mai avem de rezolvat operaționalizarea sistemului informatic de gestionare a acestor fonduri foarte importante pentru România. Numai sectorul de transport are în politica de coeziune 9,2 miliarde euro sau dezvoltarea regională la nivelul comunităților locale are, de asemenea, un buget impresionant, generos, de 11 miliarde de euro.
Deci, sunt bugete de investiții și programe operaționale pentru care pregătirea operaționalizării lor este o prioritate la nivel guvernamental. Desigur, încheierea primelor contracte de finanțare în acest an calendaristic este de asemenea prioritate, pentru că începând cu anul 2025 și acolo va acționa riscul de pierdere a banilor și, de aceea, trebuie să ne pregătim din timp.
În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență, după cum știți, România are depusă cererea de plată numărul doi, care cuprinde un număr de 51 de jaloane și ținte aferente trimestrului I și II al anului 2022. Și, de asemenea, după cum se cunoaște, Comisia Europeană a solicitat o serie de clarificări în ceea ce privește problema decarbonizării și a modalității în care este pusă în aplicare Legea decarbonizării.
Aici, discutăm de OUG nr. 108/2022, care prevede o serie de măsuri pe linia scoaterii din uz, respectiv a scoaterii din exploatare a grupurilor energetice care încă funcționează pe bază de cărbune. Și astăzi Guvernul României a adoptat o hotărâre de guvern, ultima, pe linia aceasta a măsurilor care privesc decarbonizarea încât să putem să validăm jalonul și, desigur, să ducem la bun sfârșit o reformă considerată reformă strategică, cea privind decarbonizarea.”
This post was last modified on mart. 22, 2023, 8:07 PM 20:07