Ministrul Sanatatii confirma pentru milioane de romani din intreaga tara o serie de foarte importante decizii in domeniul medical, iar asta pentru ca, in primul rand, vorbeste despre o noua participare la o Reuniune a OMS pentru a discuta cu experti in sanatate publica despre noi politici menite sa protejeze mai bine oamenii.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre faptul ca pana in 2030 autoritatile din Romania spera sa rezolve problema majora a resursei umane din sistemul medical, afirmand si ca fenomenul migratiei par sa se fi redus substantial, iar mai multe detalii aveti in declaratiile care au fost facute mai jos.
“A început Reuniunea la nivel înalt a statelor membre OMS Europa referitoare la resursele umane din sănătate. În perioada 22-23 martie vor fi discutate la București modalitățile de pregătire, motivare și gestionare a resurselor umane din sănătate în cadrul Reuniunii la nivel înalt organizată de Biroul Regional OMS pentru Europa si Ministerul Sănătății din România.
La întâlnire vor participa miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experți în domeniu din Regiunea Europeană a OMS. Reuniunea la nivel înalt va fi o oportunitate pentru statele membre să dezvolte strategii coordonate în domeniul resurselor umane care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate.
Avem două zile importante, cu peste 250 de reprezentanţi, experţi la nivel naţional. Este important, este momentul să acţionăm. Ar trebui să spun că momentul de a acţiona înseamnă foarte multe lucruri: înseamnă să evaluăm, să planificăm să concepem, dar şi să implementăm şi aceasta este, după părerea mea, partea cea mai dificilă – aceea de implementare, pentru că noi deja am decis că acţionăm în numele cetăţenilor, cetăţeni care sunt de asemenea lucrători în domeniul sănătăţii.
Cu implicarea noastră, a tuturor, sper ca până în 2030 să reuşim – cel puţin în regiunea noastră – să rezolvăm aceste probleme din domeniul sănătăţii în legătură cu resursa umană. În anii precedenţi am văzut lipsa de personal din domeniul sănătăţii, datorită fenomenului migrator către alte ţări din Europa sau SUA şi Canada. S-a investit de asemenea în infrastructura din sănătate, în programele de rezidenţiat.
Am observat că fenomenul acesta al migraţiei a mai scăzut. Trecem printr-un proces de reformă pe care îl menţionez, pentru că, datorită sprijinului OMS de anul trecut, România a reuşit să adopte prima strategie pentru dezvoltarea personalului din sănătate. Cred că această declaraţie privind resursa umană din sănătate, declaraţie ce va fi adoptată astăzi, va fi un document simbolic, pe care va trebui să îl transformăm în realitate în regiunea noastră şi în ţările noastre.”