Ministrul Apararii informeaza in mod oficial romanii cu privire la noi decizii foarte importante, de ultima ora, care au fost luate recent, si care aduc in atentia noastra imediata faptul ca Angel Tilvar a fost prezent la Chisinau astazi pentru a se intalni cu omologul sau si a discuta despre colaborarea dintre tari.
Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre discutiile pe care le-a purtat impreuna cu omologul sau la Chisinau in legatura cu situatia Republicii Moldova, dar si ajutorul care este oferit de catre tara noastra pentru a o sustin in procesele europene pe care aceasta s-a angajat sa le parcurga in viitor.
“M-am întâlnit, astăzi, la Chișinău, cu omologul meu Anatolie Nosatîi. Am discutat despre intensificarea cooperării bilaterale, inclusiv în combaterea efectelor războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei care afectează în plan multidimensional Republica Moldova. România este un partener de încredere al Republicii Moldova și sprijină demersurile de realizare a unor capabilități defensive credibile și moderne de către Forțele Armate ale Republicii Moldova.
De asemenea, am reiterat susținerea deplină a țării noastre pentru avansarea Republicii Moldova pe parcursul pro-european, precum și importanța participării la proiectele subsumate inițiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est, format în care România va exercita președinția începând cu a doua jumătate a acestui an, până în 2024.
„Reiterez, și cu această ocazie, susținerea pe care România o asigură în cadrul mecanismelor Uniunii Europene pentru creșterea fondurilor alocate prin Facilitatea Europeană pentru Pace, atât pentru consolidarea rezilienței, cât și pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
În context, oficialul român a prezentat contribuția activă a țării noastre în sprijinul Republicii Moldova în cadrul Inițiativei NATO pentru Dezvoltarea Capacității de Apărare. „Doresc să reconfirm angajamentul României ca partener de încredere al Republicii Moldova, precum și sprijinul în demersurile de realizare a unor capabilități defensive credibile și moderne de către Forțele Armate ale Republicii Moldova”.
În același timp, au fost apreciate demersurile Guvernului de la Chișinău de a contribui la misiunile de menținere a păcii sub egida ONU și UE. Cei doi oficiali au decis continuarea dialogului la nivel înalt, inclusiv în cadrul următoarei reuniuni a Comisiei militare mixte româno-moldovene, ce va avea loc în România, în perioada imediat următoare.”