Ministrul Sanatatii cere imediat o serie de masuri urgente care ar trebui sa fie luate de catre Guvernul Romaniei pentru romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbeste mai jos despre situatia ingrijoratoare care se inregistreaza in tara noastra din lipsa personalului medical la nivelul intregii tari, din pacate.
Ministrul Sanatatii explica mai jos ceea ce se intampla in momentul de fata nu doar in Romania, ci si la nivel european din punct de vedere al lipsei de personal din domeniul medical, situatia fiind una extrem de ingrijoratoare, iar asta pentru ca este nevoie de solutii urgente pentru ca in viitor sa existe cadre medicale suficiente.
“Trebuie să evaluăm, să ştim cum este situaţia, să facem un plan, o strategie şi, mai ales, să implementăm aceste planuri şi strategii iar lucrul acesta trebuie să depăşească ciclurile politice. Ele trebuie asumate de fiecare ţară iar rezultatul este un mai bun acces la servicii de sănătate şi la eficientizare a investiţiilor. Investiţiile care sunt făcute fără să ţină cont de acest aspect al resurselor umane sunt investiţii de multe ori ineficiente şi chiar irosite.
Populaţia în Europa îmbătrâneşte, accesul la servicii de sănătate trebuie să fie mai mare, oamenii au boli cronice, chiar dacă începem să lucrăm şi la prevenţie, să le depistăm puţin mai repede şi, nu în ultimul rând, au şi dorinţa de a accesa servicii de sănătate mai mult decât se întâmpla acum 50 sau 60 de ani. Ideea pe care noi o promovăm este cea a dezvoltării capabilităţilor medicilor care lucrează în mediul rural.
O să dezvoltăm un proiect pilot de centre comunitare, care să ofere servicii medicale, să poată să ofere diagnostic şi tratament şi care să abordeze şi alte probleme legate de prevenţie. Iar motivaţia pentru medici să lucreze acolo (în zonele rurale – n.r.) este dată nu numai de faptul că au un cabinet dotat, ci trebuie să găsim soluţii care să se adreseze şi familiilor, care înseamnă accesul la educaţie pentru copiii acestor familii de medici sau asistenţi medicali.
Si nu în ultimul rând un standard economic care să le permită să profeseze fără griji. Dacă reuşim să facem lucrul acesta – şi debutăm în curând cu acest proiect pilot, împreună cu Ambasada Elveţiei şi cu UNICEF în parteneriat -, atunci o să putem să discutăm despre dezvoltarea unor servicii ambulatorii în mediul rural şi în oraşele mici.
Avansul tehnologic care există în momentul de faţă permite abordare ambulatorie sau de spitalizare de zi pentru multe afecţiuni iar aceste spitalizări prelungite, clasice, tradiţionale încep să nu mai fie necesare în multe situaţii şi lucru aceste condiţionează şi sustenabilitatea din punct de vedere al sistemului de sănătate.”
This post was last modified on mart. 23, 2023, 9:39 PM 21:39