Ministrul Educatiei a publicat 2 anunturi foarte importante, impreuna cu o decizie de ultima ora pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca a fost luata o hotarare care priveste unul dintre apelurile pentru fonduri din PNRR, acesta fiind prelungit pentru a le permite mai multor institutii sa participe.
Ministrul Educatiei explica mai jos deciziile care au fost luate in mod oficial, astfel ca oricare dintre cei care erau interesati sa afle mai multe despre ceea ce se intampla cu banii din PNRR, au ocazia de a face acest lucru, si de a sti cum se va putea imbunatati sistemul educational in anumite zone din Romania.
“Au mai rămas 2 zile până la închiderea apelului competitiv de proiecte pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică). Termen: 29 martie 2023, ora 17:00. Până în acest moment au fost depuse 2.063 de cereri de finanțare care acoperă 4.202 unități școlare, suma totală a cheltuielilor eligibile fiind de 4.259.313.576 lei. Pentru prima dată în istoria educației din România, alocăm peste 1 MILIARD DE EURO pentru dotări cu: mobilier pentru sălile de clasă; materiale didactice; echipamente tehnologice; echipamente sportive.
Prelungim perioada alocată depunerii proiectelor din cadrul apelului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”, finanțat din PNRR! Noul termen: 7 aprilie 2023, ora 17:00. Valoarea maximă a grantului per proiect: 250.000 de euro. Costurile cu educația copiilor intră pe bugetul de stat.
Alocăm 2 550 de posturi pentru asigurarea personalului necesar pentru înființarea, până în 2026, a 850 de grădinițe comunitare/grupuri de joacă/ludoteci. Vizăm implicarea tuturor actorilor din comunitate: autorități publice locale (obligatoriu); unități de învățământ preuniversitar (obligatoriu); organizații neguvernamentale (opțional); alți operatori publici/privați care pot face parte din rețeaua de suport profesional (opțional).
Alocăm 103 milioane de euro pentru a crește capacitatea sistemului și a calității serviciilor de educație timpurie, de a îmbunătăți ratele de participare, atât la nivel antepreșcolar, cât și la nivel preșcolar, prin deservirea de până la 20 000 de copii, provenind din grupuri defavorizate. În cadrul prezentului apel, vor fi prioritizate proiectele care se vor implementa în comunități rurale izolate, defavorizate din punct de vedere economic sau care vizează grupuri vulnerabile de copii.
Solicitanții eligibili din cadrul acestui apel de proiecte vor aplica sub forma unui parteneriat stabilit la nivel local. Acesta va fi alcătuit, în mod obligatoriu, din următoarele părți: o autoritate publică locală și o unitate de învățământ preuniversitar acreditată cu personalitate juridică. Parteneriatul poate conține și alte instituții publice/private, conform art. 31 din HG nr. 1.604/2022, care pot face parte din rețeaua de suport profesional, în funcție de nevoia identificată la nivel local.”
This post was last modified on mart. 27, 2023, 5:17 PM 17:17