Marcel Bolos a decis sa publice un foarte important anunt de ultima ora cu privire la viitorul a milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca a decis sa aduca in atentia noastra faptul ca va fi facut un nou centru de coordonare pentru bune practici in implementarea proiectelor cu bani europeni.
Marcel Bolos explica mai jos discutiile foarte productive pe care le-a avut la Bucuresti cu reprezentantii Poloniei, o tara care s-a bucura de foarte multe fonduri europene de-a lungul ultimilor ani, iar asta pentru ca a avut ocazia de a accesa bani europeni pentru a isi duce la indeplinire multe proiecte de succes.
“Următorii ani sunt despre #RomâniaViitorului. Sunt ani care ne aduc 𝟒𝟔 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 pentru #investiții în spitale, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și sprijin pentru mediul de afaceri. Adică momentul scuzelor se apropie de final. Pentru a valorifica la maxim aceste resurse trebuie să fim vigilenți, cumpătați, atenți la greșelile trecutului și orientați la adaptarea din mers.
În domeniul absorbției fondurilor europene, Polonia este fără îndoială un model de succes. Are una dintre cele mai mari rate de absorbție din Uniunea Europeană – peste 80% – în condițiile în care au cel mai mare buget în Politica de Coeziune 2014-2020. Astăzi, împreună cu domnul Cseke Attila, am avut o discuție aplicată cu ministrul polonez Grzegorz Puda, care ne-a împărtășit exemple de bune practici care i-au ajutat să urgenteze implementarea proiectelor.
Mai mult, am decis să punem bazele 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞, un hub de bune practici în intermediul European Commission, pentru implementarea proiectelor de succes. Polonia este fără îndoială un model de succes, cu una dintre cele mai mari rate de absorbție din Uniunea Europeană – peste 80% – în condițiile în care au cel mai mare buget la nivelul Uniunii. Tocmai de aceea îi dăm exemplu de fiecare dată când avem ocazia.
Am abordat subiecte punctuale precum măsurile de simplificare a accesării și implementării fondurilor, modul în care abordează sistemele de management și control, etapele închiderii programelor aferente perioadei 2014 – 2020, intervențiile care vizează persoanele cu dizabilități, dar și aspecte specifice ale cooperării pe plan regional.
O concluzie concretă este că vrem să punem bazele unui centru de coordonare, un hub de bune practici în intermediul Comisiei Europene, pentru implementarea proiectelor de succes. În cadrul întâlnirii de lucru cu partea poloneză a fost stabilită constituirea unui grup comun de lucru pentru bune practici în ceea ce privește fondurile alocate prin intermediul programelor operaționale și inițiativelor gestionate de Comisia Europeană.”