Marcel Bolos confirma o serie de noi hotarari foarte importante de ultima ora luate de catre Guvernul Romaniei pentru milioane de romani, iar asta pentru ca vorbim despre bani care sunt folositi pentru digitalizarea institutiilor si serviciilor publice din Romania, sume uriase fiind alocate prin PNRR pentru asta.
Marcel Bolos vorbeste deasemenea si despre investitii masive facute in diverse alte domenii tehnologice cu bani care sunt oferiti prin intermediul PNRR, iar asta pentru ca Romania va beneficia de alocari foarte mari in cursul urmatorilor ani, iar ele ar trebui sa fie folosite pentru ca viata romanilor sa devina mai usoara si mai buna.
“Probabil fiecare a resimțit măcar o dată gândul: „îmi trebuie documentul x, iar trebuie să merg cu dosarul și să stau cine știe cât la coadă”. Ei bine, aceste momente sunt pe cale să fie istorie. Pentru că de anul acesta începe oficial 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐮𝐭𝐮𝐫𝐨𝐫 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞, demers absolut necesar atât din perspectiva cetățenilor, cât și a instituțiilor publice care au nevoie ca de aer să se adapteze la cerințele erei digitale.
În Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021 – 2027 avem 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟖𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 pentru acest obiectiv, pentru măsuri cu impact direct asupra a aproximativ 𝟑 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢. Mai mult, programul vine cu #investiții pentru zona de robotică, automatizări industriale și IT, investiții în soluţii tehnologice de furnizare a energiei pe baza de hidrogen. Las mai multe detalii în comentarii.
Odată cu Programul Cercetare Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCDIF) avem la dispoziție bugetul necesar pentru a valorifica potențialul competitiv al României, prin investiții în cercetare și inovare pentru care bugetul alocat în program este de 1,3 miliarde de euro. Mai mult, PCIDIF va permite accelerarea digitalizării tuturor serviciilor publice, demers absolut necesar atât din perspectiva cetățenilor, cât și a instituțiilor publice care au nevoie să se adapteze la cerințele erei digitale.
Primele apeluri de proiecte prin PCIDIF vor viza, pe de o parte, crearea de hub-uri de inovare și transferul în piață al rezultatelor cercetării și, pe de altă parte, implementarea soluțiilor digitale în administrație, educație și cultură. Acțiunile finanțate vor viza dezvoltarea de aplicații digitale pentru servicii publice îmbunătățite în beneficiul cetățenilor și al mediului privat, dar și creșterea nivelului de interoperabilitate al sistemelor informatice din administrația publică, prin crearea unui sistem interconectat care să permită reutilizarea informațiilor și a serviciilor.
În ceea ce privește digitalizarea marilor servicii publice, intervenţiile vizează asigurarea sistemelor informatice necesare instituțiilor publice centrale pentru operaționalizarea serviciilor publice electronice realizarea, dezvoltarea, implementarea serviciilor publice electronice precum și îmbunătățirea serviciilor publice electronice existente din perspectiva interacțiunii cetățenilor, reprezentanților mediului privat de afaceri cu instituțiile și autoritățile publice.”