Guvernul Romaniei vrea sa intareasca relatiile bilaterale cu Suedia, premierul Nicolae Ciuca anuntand in mod oficial intentia in cursul declaratiei de mai jos, care a avut loc in urma intalnirii cu omologul sau de la Stockholm in cursul acestei zile.
Vizita în Suedia și discuțiile cu omologul meu, Ulf Kristersson, confirmă dorința noastră de revitalizare a dialogul atât în plan bilateral, cât și în calitate de parteneri UE și viitori aliați NATO.
În aceste vremuri atât de complicate, solidaritatea noastră este esențială pentru a consolida forța viziunii noastre comune, bazată pe valorile democratice.
România sprijină prioritățile președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene și promovarea agendei europene printr-o abordare consensuală, bazată pe solidaritate și orientată spre consolidarea unității și rezilienței la nivel european.
Am discutat cu prim-ministrul suedez despre obiectivul prioritar al României: aderarea la Spațiul Schengen în cursul acestui an. I-am mulțumit pentru sprijinul activ al actualei președinții suedeze și sper să fie cât mai curând identificate soluții constructive care să ne permită să progresăm în acest proces.
Totodată, am prezentat soluțiile României pentru gestionarea problemelor generate de migrație, dar și cele privind reducerea impactului creșterii prețurilor la energie și nevoia de a crește reziliența pieței comune europene. Europa are nevoie de o industrie sănătoasă și competitivă.
Implicațiile războiului de agresiune neprovocat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și contracarare consecințelor sale grave, care ne afectează în mod egal, arată încă o dată importanța acțiunilor noastre comune. Vom continua să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele și la toate nivelele, inclusiv prin promovarea integrării europene, economice, militare, umanitare.
Alături de premierul Kristersson, am evaluat situația din regiune, inclusiv din Republica Moldova, o țară care se confruntă cu multiple provocări generate de agresiunea Federației Ruse în Ucraina. Am făcut apel la sprijin în cadrul Consiliului UE pentru sancționarea acelora care vor să destabilizeze Republica Moldova și pentru susținerea perspectivelor sale de aderare la UE.
România este și va rămâne un promotor activ al integrării Republicii Moldova în familia europeană și un susținător ferm al suveranității și integrității sale teritoriale în cadrul granițelor recunoscute internațional.
This post was last modified on mart. 31, 2023, 11:55 PM 23:55