Ligia Deca anunta in mod oficial o serie de foarte importante schimbari legislative care ii implica pe elevile din toate scolile Romaniei, iar asta pentru ca vorbim intr-o prima masura despre Bacalaureat, care va suferi o serie de modificari, insa nu chiar din acest an, ci abia din anul 2027, asa ca nu trebuie sa se sperie cineva.
Ligia Deca vorbeste deasemenea si despre alte schimbari care au legatura cu salariile profesorilor din Romania, dar si despre mandatele rectorilor, un alt subiect extrem de important pentru care exista schimbari in noile Legi ale Educatiei in momentul de fata, ele fiind implementate dupa ce legile sunt votate in Parlament.
“Depinde de probă. Asta se va discuta tot așa, în regulamentul de organizare al examenului de Bacalaureat. Subliniez din nou, noile forme de evaluare națională și admitere la liceu și Bacalaureat nu vor intra în vigoare începând cu anul școlar următor adoptării legii, ci vor intra în vigoare fie cel mai devreme în 2027, pentru evaluarea națională și Bacalaureat, dacă adoptăm legea în Parlament până la finalul acestui an școlar, fie vorbim despre 2028 sau chiar 2029, să vedem cât durează refacerea planurilor-cadru și a programelor de la liceu. Deci, nu este o chestiune care se întâmplă de azi pe mâine. Vom asigura predictibilitate în sistem.
Această decizie s-a luat pentru a exista o unitate legislativă, pentru a nu avea o prevedere care să vizeze direct grila salarială într-o lege specială. Ideea ar fi ca legea salarizării unitare să includă toate elementele necesare pentru ca, în cazul nostru, personalul din învățământ să fie motivat financiar. Rămâne însă, așa cum am spus, angajamentul politic că, pentru debutanții din învățământ, salariul va pleca de la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Sigur, au existat discuții, în procesul de avizare interministerială care este formula, din punct de vedere al tehnicii legislative, cea mai potrivită, în așa fel încât să asigurăm și, știu eu, o ordine din punct de vedere legislativ, al tehnicii în acest sens, cât și să garantăm ceea ce deja ne-am angajat politic atunci când am lansat în dezbatere legile educației.
O modificare poate interesantă, că am văzut că a existat o discuție în acest sens, este faptul că, atunci când vorbim despre mandatele rectorilor, știam deja că este posibil să existe doar două mandate de 5 ani, fiecare dintre ele, fără a mai lua în considerare întreruperile posibile, că este vorba de suspendări, că este vorba de întreruperi din alte motive.
Ceea ce am făcut în procesul de avizare interministerială este să clarificăm ce se întâmplă cu mandatul aflat în curs, adică atunci când intră legea în vigoare, un director va avea un mandat în curs, acela se numără la maximul de două pe care legea îl prevede.”
This post was last modified on apr. 1, 2023, 12:42 PM 12:42