Ministrul Educatiei face astazi doua anunturi extrem de importante cu privire la elevii din scoli si viitorul acestora, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor oamenilor ceea ce se intampla din punct de vedere al investitiilor in scoli prin PNRR, explicand mai jos pentru ce se aloca sute de milioane de euro, despre care s-a spus recent ca nu vor mai fi alocate.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre faptul ca educatoarele nu vor avea nevoie de studii superioare pentru a se angaja in gradinite, iar in legatura cu Bacalaureatul, schimbarile sunt detaliate in totalitate mai jos de catre Ligia Deca pentru romanii care sunt interesati de schimbari.
“Menționăm că în spațiul public sunt în mod eronat menționate componentele I5 – Cursuri de formare a utilizatorilor Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) și ai instrumentului informatic al Mecanismului de Avertizare Timpurie (MATE) și intervenții sistemice pentru reducerea părăsirii timpurii a școlii – 43 milioane de euro.
Respectiv I6 – Dezvoltarea a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate – 338 milioane de euro, componente pentru care Ministerul Educației nu a propus nicio modificare de alocare financiară. Totodată, în ceea ce priveste componenta I6 – Dezvoltarea a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate – 338 milioane de euro, trebuie menționat faptul că, în cadrul acestei investiții.
Ministerul Educației a derulat, în perioada 17.11.2022 – 07.03.2023, un apel de proiecte pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual. Precizăm că au fost depuse 33 de proiecte, acestea fiind în perioada de evaluare a eligibilității, urmând ca, în limita bugetului, să fie finanțate cele mai bune aplicații.
Nu. Pentru a primi dreptul de a intra în sistem, deci de a fi încadrate în unitățile de învățământ preuniversitar, este nevoie de liceul pedagogic cu specializarea respectivă, de educație timpurie. Sigur că există posibilitatea ca, mai departe, să urmeze și o licență axată pe educația timpurie și atunci să fie încadrați altfel în grila salarială. Dar există posibilitatea ca cei care au terminat liceul pedagogic să fie încadrați direct.
Deci propunerea referitoare la Bacalaureat nu s-a schimbat ca urmare a avizării interministeriale, cea care a fost făcută publică, cu toate acele variante în funcție de profil și specializare, rămâne în picioare. Ceea ce apare nou față de varianta de Bacalaureat pe care o avem acum este că multe dintre probele de competențe se pot da în timpul anului școlar, în timpul clasei a XII-a, în așa fel încât în vară să nu avem decât patru probe, dacă ei aleg să le dea mai devreme pe celelalte, reducând astfel încărcarea la finalul anului școlar, în vară.”