Ministrul Apararii le vorbest ein mod oficial romanilor, prin doua anunturi oficiale foarte importante, despre ceea ce s-a intamplat in cursul ultimelor zile in cadrul vizitei pe care a realizat-o in SUA, el avand intalniri cu o serie de reprezentanti ai guvernului american, unul dintre principalii parteneri ai Romaniei.
Ministrul Apararii a vorbit despre importanta colaborarii dintre Romania si SUA in contextul razboiului din Ucraina, tara noastra primind foart emult ajutor din partea NATO pentru asigurarea securitatii granitelor, insa este nevoie de mai mult ajutor, si de mai multa sustinere inclusiv pentru Ucraina in lunile urmatoare.
“Am discutat, la Washington, despre situația de securitate de la Marea Neagră cu reprezentanții mai multor institute americane de cercetare și analiză renumite în sfera studiilor de securitate, precum Center for European Policy Analysis (CEPA), Heritage Foundation, Center for Strategic and International Studies (CSIS) și Atlantic Council.
Am abordat stadiul și perspectivele războiului din Ucraina, modul în care NATO a răspuns pentru a sprijini Ucraina, lecțiile învățate și modalități de a consolida sprijinul la nivel aliat pentru Ucraina. De asemenea, în cadrul întâlnirilor, am reiterat importanța menținerii solidarității aliate, a implementării depline a deciziilor luate de liderii aliați cu prilejul Summit-ului de la Madrid și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO la Marea Neagră.
În egală măsură, am evidențiat importanța unor decizii ce vizează modalități concrete de sprijin a partenerilor din regiune (Ucraina, Republica Moldova și Georgia), în perspectiva Summit-ului din această vară din Vilnius. Marcăm astăzi 19 ani de la momentul accederii cu drepturi depline în cea mai puternică alianță politico-militară din lume.
O alianță fundamentată pe valori comune universale, precum democrația, drepturile omului şi statul de drept, și care protejează un miliard de cetățeni și teritoriile națiunilor din care aceștia fac parte. Contextul de securitate din ultimii ani din regiunea Mării Negre, ce a culminat cu invazia ilegală a Rusiei în Ucraina, a evidenţiat emergenţa unor riscuri şi ameninţări noi.
Acestea au reclamat acțiuni concrete și oportune din partea Alianței Nord-Atlantice, acțiuni în cadrul cărora, având în vedere proximitatea față de această zonă de război, România deține unul din locurile centrale. Intervențiile Federației Ruse din Georgia, anexarea ilegală a Crimeei și declanșarea războiului de agresiune la adresa Ucrainei, concomitent cu încălcările repetate ale tratatelor încheiate și ordinii internaționale de către regimul de la Moscova, au afectat echilibrul de securitate în regiune.”
This post was last modified on apr. 3, 2023, 8:46 AM 08:46