Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre masurile anuntate pentru elevii si scolile din toata Romania, iar mai jos explica ceea ce se va intampla cu legile Educatiei din moment ce ele au fost adoptate de catre Guvernul Romaniei, proiectul urmand a merge in Parlament, unde va fi analizat in procedura de urgenta.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre procesul care urmeaza sa fie derulat de catre autoritatile din Romania pentru ca Legile Educatiei sa fie adoptate cat mai devreme, insa chiar si cu procedura de urgenta pentru Parlament, tot nu se stie deocamdata cand anume s-ar putea da un vot pentru ele.
“Așa cum știți, cele două legi se bazează pe viziunea generată de proiectul amplu “România educată”, inițiat de către Președintele României. Proiectul a reunit dezideratele şi viziunea în ansamblu a societății în ceea ce privește educația la orizontul anului 2030, iar legile educației vin, alături de, sigur, reformele deja incluse în PNRR, să ne conducă către acele obiective pe care ni le-am propus.
Şi aici, foarte pe scurt, mă pot referi la centrarea sistemului educațional pe elev, stimularea potențialului pe care fiecare copil îl are și acompanierea potențialului de la educație timpurie până la maturitate, până la învățarea adulților. Ne referim și la deziderate care țin de creșterea calității și creșterea nivelului de alfabetizare funcțională.
Ne referim, sigur că da, și la creșterea echității, reducerea abandonului școlar, tot ceea ce ține de desegregare și de includerea copiilor diferiți, din medii diferite, cu particularități diferite în școli, în așa fel încât să putem beneficia de acest potențial minunat pe care copiii români îl au.
De asemenea, includ, cele două legi, și lecțiile învățate, ca urmare a crizelor succesive din ultimii ani, fie că ne referim la pandemie și la digitalizarea pe care sistemul educațional a experimentat-o în această perioadă și care se va transforma într-o normalitate la nivelul școlilor, fie că ne referim la crize de tip geopolitic, precum războiul din nordul țării, care ne învață să punem accent pe reziliență.
Pe educație medie, pe combaterea știrilor false, pe gândire critică și, sigur că da, pe subiecte mai tehnice, dar foarte necesare, cum sunt, de exemplu, siguranța cibernetică. Vă mulțumesc frumos! Dacă sunt întrebări din partea dumneavoastră, cu mare drag. A fost aprobată o procedură de urgență, în așa fel încât în parlament să putem purta discuția cu Comisiile reunite de educație. Intrăm astfel într-o nouă dinamică și mă bucur tare mult că putem intra într-o dezbatere cu membrii parlamentului.”