X

Ministrul Sanatatii face Anunturi Privind Situatia GRAVA pe care o Reclama Romanii din Tara

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi foarte importante, de ultima ora, cu privire la situatia grava pe care o reclama roamnii din intreaga tara in momentul de fata, iar asta pentru ca aduce in imediata noastra atentie problema lipsei medicamentelor din farmacii, si ceea ce se afla in spatele acestui lucru.

Ministrul Sanatatii explica mai jos ce fel de pasi importanti poate lua Guvernul Romaniei pentru a face schimbari din acest punct de vedere, iar asta pentru ca vorbim despre hotarari care pot fi in beneficiul romanilor din toata tara, insa este nevoie ca ele sa fie efectiv puse in practica, pentru ca noi sa beneficiem de ele.

“Mă gândesc foarte serios să venim cu o propunere concretă pentru anumite materii prime pe care am putea să le producem în ţara noastră. Lucrul acesta ar putea să ţină sub control două elemente, unul e legat de aprovizionarea cu medicamente iar al doilea e legat de politica de preţ. Antibiotice Iaşi are experienţă în producerea de substanţe active pentru antibiotice.

În momentul de faţă produce un antifungic, dar în rest…toate ţările datorită comodităţii, dacă vreţi, de a produce în Asia, preţul ceva mai mic, condiţiile de mediu diferite apropos de reglementări, au preferat ca lucrurile să se întâmple acolo. Toate ţările din UE s-au confruntat cu lipsuri în această perioadă. Acolo unde se produce substanţa activă fie nu au lucrat, fie au mărit foarte mult preţul.

Lucrul ăsta a creat foarte mari perturbări pe piaţa europeană a medicamentului”, a explicat Ministrul Sănătăţii. Sunt situaţii paradoxale în care în depozit apare un medicament iar în farmacie lipseşte acel medicament. Încercăm să rezolvăm toate aceste probleme, ne dorim un dialog cu organizaţiile pacienţilor care uneori sesizează lucruri care sunt mai greu de observat dintr-o zonă administrativă

Noi am luat câteva măsuri concrete. Una dintre ele se referă la eliminarea produselor care stabileau preţul de referinţă. De fapt, ele nu existau în România. Era o situaţie artificială care ducea automat la dispariţia tuturor medicamentelor din aceeaşi categorie pentru că se referenţiau la un preţ foarte mic al unui produs inexistent. Era o anomalie clară.

O altă problemă a fost legată de claw-back, taxa care era diferenţiată. Unii plăteau 15%, alţii 20%, mă refer la cei cu medicamente generice. Noi am uniformizat-o la 15%. Acest lucru a fost primit foarte bine de producătorii de medicamente. O a treia măsură se referă la actualizarea preţurilor pentru moleculele foarte ieftine.”

This post was last modified on apr. 3, 2023, 4:29 PM 16:29

Disqus Comments Loading...