Ministrul Sanatatii a decis sa transmita un foarte important anunt de ultima ora care vizeaza toti romanii din intreaga tara in momentul de fata, iar asta pentru ca anunta cat de mare importanta trebuie acordata investitiilor in resurse umane calificate pentru servicii medicale de cea mai buna calitate oricand.
Ministrul Sanatatii le explica romanilor mai jos cum au fost, dar si cum vor fi facute ele pentru ca romanii sa poata benficia de servicii medicale de cea mai inalta calitate in viitorul nu foarte indepartat, iar asta pentru ca Romania are nevoie de servicii de acest gen cat mai rapid, dar si de mai mult personal calificat.
“Eficiența investitițiilor în sistemele de sănătate este posibilă numai prin asigurarea de resurse umane calificate în toate regiunile! E timpul să acționăm! Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, a participat în perioada 3-5 aprilie la Forumul Global la nivel înalt în domeniul Resurselor Umane în Domeniul Sănătății, desfășurat la sediul OMS din Geneva.
Forumul reprezintă o continuare a eforturilor comunității internaționale de rezolvare a asigurării resurselor umane în sănătate, declarația comună semnată la București de 50 de state membre ale OMS Europa fiind un jalon important pentru atingerea acestui obiectiv.
Adoptarea de către România în anul 2022 a primei Strategii Multianuale pentru Dezvoltarea Resurselor Umane pentru Sănătate și în 2023 a Planurilor Sectoriale de Acțiune pentru Dezvoltarea Forței de Muncă în Sănătate 2023 – 2030 cu asistență tehnică din partea OMS, a fost apreciată de participanți ca un model în regiune.
Ministrul Sănătății a participat la panelul de nivel înalt al sesiunii “Educație și ocuparea forței de muncă în domeniul sănătății”, alături de reprezentanți din SUA, India, Brazilia, Niger, Zimbabwe în cadrul căruia au avut loc discuții cu privire la mecanismele de corelare a educației din domeniul sănătății cu evoluțiile din piața muncii şi cu nevoile curente ale pacienților. De asemenea, a fost dezbătut modul prin care diferitele sectoare trebuie să colaboreze pentru a educa, integra în piața muncii și menține o forță de muncă sustenabilă în domeniul sănătății.
România este una dintre țările care a preluat inițiativa rezolvării acestei probleme la nivel european. Principiile Declarației de la Bucureşti pentru Resursa Umană în Sănătate, document internațional de referință în acest domeniu, vor fi puse în practică de statele membre ale Regiunii OMS Europa după adoptarea rezoluției destinată acestui domeniu, în luna octombrie în Kazahstan.”