Marcel Bolos vorbeste mai jos despre investitiile foarte importante facute de catre Romania in cercetare in domeniul hidrogenului in ultimii ani, dar si despre rezultatele pe care le-a avut tara noastra, unele extrem de importante, care vor aduce si energie curata pentru viitoarele generatii de romani.
Marcel Bolos explica mai jos banii pe care Romania i-a primit de la Bruxelles pentru investitii dedicate crearii de energie curata, si ele vor continua deasemenea in urmatorii ani, mai ales ca s-au pus bazele unor proiecte foarte importante care trebuie sustinute in continuare de catre autoritatile din tara.
“In anul 2020 am inițiat demersurile pentru a dezvolta proiecte aplicate în domeniul hidrogenului și am reușit semnarea acestui contract, care iată că a ajuns în punctul în care să producă efecte. Astăzi, ne-am reunit pentru a marca finalizarea acestui important proiect aici, la Râmnicu Vâlcea, care se va focaliza pe validarea și demonstrarea performanțelor tehnologiilor din energetica hidrogenului, pe reducerea costurilor și identificarea celor mai adecvate aplicații pentru aceste tehnologii.
Iar pe această cale vreau să îl felicit pe directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, Mihai Varlam. Vom continua să finanțăm și în exercițiul financiar 2021-2027 cercetarea în domeniu. În timpul ultimei vizită de lucru pe care am avut-o la Bruxelles, am negociat doamna Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme.
Finanțarea proiectului «Hub românesc pentru hidrogen și noile tehnologii în domeniul energiei», cu o alocare estimată de 130 milioane euro, din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027. Suplimentar, la nivelul întregului Program este alocată o sumă de peste 1 miliard de euro pentru susținerea și promovarea unui sistem de cercetare, dezvoltare, inovare competitiv în România.
Aceasta în condițiile în care este necesară consolidarea realizărilor în domeniul tehnologiilor avansate, prin măsuri și investiţii în domeniul cercetării-inovării cu potenţial ridicat de aplicare, care să ducă la dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare și care pot fi asimilate de către industria din România. MIPE, în calitate de autoritate finanțatoare, încurajează colaborarea dintre cei mai importanți actori naționali în domeniul tehnologiilor bazate pe hidrogen.
In vederea dezvoltării de proiecte care să contribuie decisiv la diversificarea pieței energiei în România. Proiectul RoHydroHub a fost negociat cu Comisia Europeană și a fost acceptat ca proiect predefinit în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF). Implementarea proiectului urmează să fie asigurată de un parteneriat format din ICSI Râmnicu-Vâlcea și Universitatea Politehnica București.”
This post was last modified on apr. 8, 2023, 7:37 PM 19:37