X

Ministrul Sanatatii Linisteste Romanii, Anuntul IMPORTANT pentru Toti Oamenii Ingrijorati

Ministrul Sanatatii a facut un anunt foarte important pentru romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca incearca sa ii linisteasca pe oameni in legatura cu ceea ce se intampla in momentul de fata, si spune ca nu trebuie sa existe ingrijorari cu privire la scumpirea medicamentelor generice in tara noastra.

Ministrul Sanatatii spune ca aceasta abordare nu este una corecta, si ofera mai jos explicatii cu privire la aceasta situatie, separat de asta vorbind si despre Ziua Mondiala a Sanatatii, care a fost celebrata in cursul zilei de ieri, si care a fost privita ca una foarte importanta inclusiv de catre autoritatile din Romania.

“La data de 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății! În acest an, 2023, deviza este: Sănătate pentru toți! Ca să putem face acest lucru și în țara noastră, avem nevoie de câteva lucruri. În primul rând, avem nevoie de un personal medical suficient, bine pregătit care poate să răspundă într-un mod profesionist și empatic nevoilor pacienților.

Avem nevoie de investiții în sănătate, în spitale, în ambulatorii de specialitate, în cabinetele medicilor de familie. De asemenea, mai avem nevoie de ceva: avem nevoie de încrederea populației în sistemul de sănătate. Lucrăm la Ministerul Sănătății pentru a face aceste deziderate realitate și încercăm din toate puterile să ne facem datoria. Am început un proces la Ministerul Sănătății în anul 2022.

Nu se vor scumpi. Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei ca ele să se găsească, să rămână pe piaţă. Este esenţial. Noi ne dorim pentru pacienţi şi acces la medicamente, nu numai la servicii de sănătate. Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România.

Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim oneşti şi să oferim oamenilor din această ţară să aibă acces permanent la medicamente şi cu cât mai puţine discontinuităţi. La nivel european se manifestă o criză a medicamentelor generice şi trebuie să luăm măsuri din timp.

Noi am şi făcut-o la Ministerul Sănătăţii, prin schimbarea modului de referenţiere, am eliminat medicamentele care de fapt nu erau pe piaţă, am reglementat şi în curând va fi aprobată partea cu claw-back-ul. L-am uniformizat pentru toate tipurile de medicamente generice şi nu în ultimul rând această actualizare de preţ care trebuie să fie un imbold şi pentru producători şi pentru distribuitori să ofere medicamentele pe piaţa românească.”

This post was last modified on apr. 8, 2023, 1:15 PM 13:15

Disqus Comments Loading...