Ministrul Sanatatii confirma in mod oficial eforturile majore care au fost facute pentru milioanele de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbeste in mod oficial despre masurile luate in vederea indeplinirea tuturor jaloanelor PNRR, si rezolvarea inechitatilor in dezvoltarea sistemului medical din Romania.
Ministrul Sanatatii, membru al PSD, vorbeste deasemenea mai jos si despre faptul ca este nevoie de resursa umana calificata pentru unitatile medicale din Romania, iar separat anunta inclusiv premierea cadrelor medicale care au fost implicate activ in lumta impotriva Coronavirus, ele fiind substantial afectate de acea perioada.
“E un sistem sanitar care, în ultimii 30 de ani, nu a avut parte de o politică şi o viziune susţinută, coerentă. S-a dezvoltat inegal în diversele zone ale ţării, însă în momentul de faţă avem câteva oportunităţi şi m-aş bucura dacă am sprijini toţi aceste oportunităţi încât să le transformăm în realitate. Aici mă refer la două capitole mari, cel de investiţii şi cel de reformă, de politică a resurselor umane care trebuie să pună în mişcare sistemul de sănătate.
Investiţii fără resurse umane calificate nu sunt bune pentru că oamenii, profesioniştii sunt cei care oferă, până la urmă, serviciile de sănătate cetăţenilor din această ţară. Este nevoie ”de un personal medical suficient, bine pregătit care poate să răspundă într-un mod profesionist şi empatic nevoilor pacienţilor.
Avem nevoie de investiţii în sănătate, în spitale, în ambulatorii de specialitate, în cabinetele medicilor de familie. De asemenea, mai avem nevoie de ceva: avem nevoie de încrederea populaţiei în sistemul de sănătate. Lucrăm la Ministerul Sănătăţii pentru a face aceste deziderate realitate şi încercăm din toate puterile să ne facem datoria.
Am început un proces la Ministerul Sănătăţii în anul 2022. Îl vom continua şi vă asigur că în anii următori veţi vedea rezultatele activităţii echipei de la Ministerul Sănătăţii, dar cel mai important lucru este să vedeţi rezultatele în teren atunci când solicitaţi servicii medicale, atunci când personalul medical răspunde necesităţilor dumneavoastră.
Discutăm tot timpul de resursele umane din sănătate şi trebuie să aducem şi un suflu pozitiv pentru a putea atrage oamenii să rămână în România şi să îşi desfăşoare activitatea în sistemul medical din ţara noastră. Nu sunt pentru directori diplomele. Sunt pentru medicii sau asistenţii medicali care au lucrat în timpul pandemiei direct, au coordonat centre de evaluare. Ştiţi bine că în ultimul val al pandemiei am trecut cu mult mai multă uşurinţă şi fără victime la fel de multe ca în anul precedent.”