Marcel Bolos le transmite romanilor anunturile grele care dezvaluie ca Guvernul Romaniei are o serie de decizii foarte dificile in fata, chiar inainte de un an electoral complicat, ministrul PSD vorbind despre lipsurile din bugetul Romaniei, si despre taierile care sunt necesare pentru reducerile de cheltuieli.
Marcel Bolos vorbeste mai jos si despre implicarea Comisiei Europene cu privire la ceea ce se intampla in aceasta situatie, iar asta pentru ca autoritatile de la Bruxelles se uita cu un ochi foarte vigilent la felul in care Romania decide sa isi cheltuie bani, sau sa acopere lipsurile care exista in buget.
“Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și cele trei reforme consecutive.
Cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar. Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar.
Aici alternativele și modalitățile prin care cele trei tipuri de reforme au un impact financiar semnificativ asupra bugetului de stat, pentru că problema pe fond este cea referitoare la sustenabilitatea finanțelor publice, care a fost consemnată de către Comisia Europeană în recomandările specifice de țară.
Pentru a ajunge la o soluție privind sustenabilitate pe termen lung sunt și problemele care sunt în Franța cu sistemul de pensii, în Spania cu sistemul de pensii. Toate acestea trebuiesc foarte bine analizate pentru că impactul financiar solicitat de către comisie pentru a face dovada criteriilor de sustenabilitate este de impact semnificativ.
Prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, în cadrul Acțiunii 1.2 – Sprijin pentru proiecte în domeniul tehnologiilor avansate prin crearea de hub-uri de inovare în domenii de interes strategic vor fi finanțate proiecte considerate de interes strategic pentru România. Intervențiile derivă din nevoile mediului privat și ale societății abordând fragmentarea ecosistemului de cercetare-inovare românesc și se va concentra pe domeniile de specializare inteligentă identificate la nivel național. Acestea creează hub în tehnologii avansate asigurând spillover de cunoaștere în contextul dezvoltării economiei din România.”