Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o serie de masuri fara precedent in urma violentelor recente care au avut loc in scolile din Romania, iar asta pentru ca este nevoie de reactii din moment ce numarul incidentelor creste, iar una dintre solutii ar putea fi permitea perchezitiilor elevilor de catre profesori.
Ministrul Educatiei spune ca discuta cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, sau ai MAI, pentru a se vedea daca exista vreo necesitate legala de se face modificari legislative, astfel incat in cazul unei suspiciuni serioase, perchezitia elevilor in scoli sa poata fi facuta si fara prezenta unui reprezentant al Politiei, ori Jandarmeriei, de exemplu.
“Multe școli au pază asigurată de autoritatea publică locală. Problema pe care o avem apropo de introducerea obiectelor interzise în școli este legată de legislația specifică. Nu poate face percheziție paznicul sau un profesor în școală. Trebuie să fie autorități care au acest drept jandarmii, polițiștii și așa mai departe. În mod normal, când ai o astfel de suspiciune, suni și chemi poliția pentru a putea să facă astfel de percheziții.
Am discutat cu colegii din Guvern și Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Interne să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât atunci când avem, de exemplu, o suspiciune de obiect interzis, să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens, pentru a nu exista pericole în interiorul școlii.
Din momentul in care am preluat mandatul am sesizat o serie intreaga de incidente. Dupa pandemie a crescut din nou numarul de inceindete de violeta scolara. inca de atunci am luat legatura cu Ministerul Familiei, care inglobeaza Autoritatea pentru Protectia Copilului, am discutat cu MAI-ul care are acea directie de siguranta scolara.
Lucram la o procedura intre cele trei institutii, scoala-DGASPC si Directia de Siguranta Soclara in asa fel incat sa fie mult mai prompt tratate cazurile de violenta in scoli. Vreau sa spun ca este important sa avem un climat de combatere a violentei in scoli, nu cred ca este un climat in care vina apartine unei parti sau alteia, cred ca este rolul nostru, al tuturor.
Sa combatem aceste fenomene de violenta in scoli, si prin proceduri mai clare, cine greseste, trebuie sa plateasca, insa in acelasi timp garantând drepturile constitutionale ale tuturor actorilor implicati. Dreptul la educatie e un drept garantat. Trebuie sa vedem ce se intâmpla când avem astfel de cazuri, ca cele mediatizate, cum reusim ca drepturile individuale sa nu afecteze drepturile celorlalti.”