Ministrul Apararii a facut un important anunt de ultima ora cu privire la Armata Romana, soldatii care trebuie sa protejeze suveranitatea Romaniei fiind sustinuti de catre ministrul PSD cand vine vorba despre pensiile la iesirea din sistem, el afirmand ca acestea nu ar trebui sa fie considerate drept pensii speciale.
Ministrul Apararii afirma ca este nevoie de o reforma echitabila in domeniul pensiilor, dar fara modificarea pensiilor care sunt oferite militarilor Armatei Romane, ministrul PSD facand afirmatii similare si in lunile anterioare, iar asta pentru ca tarile membre NATO au sisteme similare active pentru armata.
“Am discutat, astăzi, în cadrul unei videoconferinţe, cu echipele de comandă ale structurilor dislocate în teatrele de operaţii din Kosovo, Bosnia și Herţegovina, precum și cu detașamentele de militari români aflate în misiune în Lituania și Polonia. Pot spune că pentru mine, ca ministru, o zi de lucru începe bine atunci când sunt informat că militarii aflați în misiuni departe de țară nu raportează probleme deosebite și că își desfășoară activitățile în cele mai bune condiții.
Am fost onorat să particip, ca ministru al Apărării dar, mai ales, ca vrâncean, la ceremonia în care am cinstit, la Focșani, una dintre cele mai renumite brigăzi ale Armatei României, Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor’’. Am transmis aici un mesaj cât se poate de clar în ceea ce privește grija pe care România trebuie să o aibă pentru militarii săi.
Ministerul Apărării Naționale a susținut cu consecvență faptul că pensiile militarilor nu pot fi considerate pensii speciale. Pledăm pentru adoptarea de măsuri de reformă echitabile în acest domeniu, care să asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.
Nu putem risca ca, de exemplu, cei peste 7.000 de militari doar din MApN care îndeplinesc condițiile de trecere în rezervă pe actualul sistem de pensionare să considere că singura lor soluție este trecerea în rezervă. Toți sunt oameni cu mare experiență, mulți sunt încadrați pe funcții de comandă și va fi imposibil pentru sistemul militar să absoarbă șocul plecării lor într-un timp așa de scurt.
În tot ceea facem ținem cont de actualul context de securitate generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și de nevoia reală de asigurare de măsuri eficiente pentru reducerea deficitului semnificativ de încadrare cu care se confruntă armata. De asemenea, vrem să prevenim adâncirea acestui deficit la cote critice, prin creșterea gradului de retenție a personalului aflat deja în serviciul militar și sporirea atractivității profesiei de militar.”