Ministrul Educatiei a decis sa faca o serie de foarte importante precizari de ultima ora pentru parintii si elevii din Romania, iar asta pentru ca aduce in imediata atentie a multora cateva dintre elementele importante pentru inscrierea in invatamantul primar in cursul anului 2023, ceva ce trebuie cunoscut de indata de oameni.
Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce trebuie sa aiba in vedere parintii care vor sa-si inscrie copiii in unitatile de invatamant in cursul anului 2023, iar asta pentru ca trebuie sa respecte o serie de prevederi importante pentru ca ei sa poata urma cursurile fara probleme, chiar din prima zi de scoala a anului.
“Precizări importante privind înscrierea în ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR 2023: Cererile se transmit online sau se depun, în perioada 3 – 18 mai 2023, la unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea copiilor. În aceeași perioadă, vor fi depuse/transmise și celelalte documente necesare pentru înscriere, respectiv.
Actul de identitate al părintelui/al tutorelui legal; dacă este cazul, document din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde este stabilit domiciliul minorului; certificatul de naştere al copilului; recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (pentru copiii care împlinesc 6 ani perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv) În cazul înscrierii la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, sunt necesare și documentele care atestă îndeplinirea criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare.
Criteriile generale de departajare sunt disponibile și pe cererea-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare sunt comunicate la nivelul fiecărei unități de învățământ. Părintele poate opta pentru înscrierea copilului la școala de circumscripție în situația în care copilul nu este înscris la școala solicitată, din lipsă de locuri libere, prin bifarea acestei opțiuni în cererea-tip de înscriere. Pentru cerere, în format editabil, accesați linkul din primul comentariu.
Am ilustrat două dintre ideile avansate de mediul academic și care au devenit realitate în noul pachet legislativ „România Educată” – Legea învățământului superior: Internaționalizarea, în adevăratul sens al cuvântului, în învățământului superior, devine o prioritate strategică. Se înființează „Programul Study in România”. Vom sprijini universitățile românești în demersul lor de a face parte din rețeaua de universități europene. Acest instrument are și o misiune identitară importantă: de a construi cetățenia europeană.
Înființăm Programul Național de Sprijinire a Învățării Științelor Exacte, a Ingineriei și Matematicii, care vine în completarea programului similar din sistemul de învățământ preuniversitar. Vreau să felicit organizatorii pentru că, prin pasiune și profesionalism, au făcut posibil acest eveniment important și le urez mult succes în desfășurarea lucrărilor din următoarele zile!.”
This post was last modified on apr. 11, 2023, 11:31 AM 11:31