Marcel Bolos anunta o serie de schimbari extrem de importante care sunt facute pentru Romania cand vine vorba despre accesarea fondurilor europene, iar asta pentru ca reglementarile anuntate de catre ministrul PSD au menirea de a simplifica accesul la aceste tipuri de fonduri pentru oricare dintre romanii, companiile, sau institutiile, interesati/e.
Marcel Bolos explica mai jos ce fel de masuri sunt luate de catre Guvernul Romaniei pentru a duce la indeplinire promisiunile de a simplifica accesul la fonduri europene, deciziile ministrului PSD avand menirea de a contribui la dezvoltarea Romaniei folosindu-se bani europeni, ceva ce desigur ca vine ca o veste excelenta.
“𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐮𝐬̦𝐨𝐫 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬𝐞𝐳𝐢 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 ? Pentru că odată cu Politica de Coeziune 2021-2027, accentul se va pune pe calitatea proiectelor și pe implementarea corespunzătoare a acestora. Iată ce aducem concret: Renunțăm la teancurile nesfârșite cu documente, vom avea o declarație unică de eligibilitate, va fi nevoie doar de cererea de finanțare însoțită de documentațiile tehnico-economice.
Digitalizăm procesul de evaluare și contractare: Documentele se vor obține prin interogarea bazelor de date ale instituțiilor statului, adică renunțăm la solicitările inutile documente, acolo unde ele pot fi deja extrase foarte ușor. Îmbunătățirea comunicării cu beneficiarii: În fiecare etapă, fie că e vorba de contractare, autorizare de cheltuieli sau plată, aceștia vor cunoaște în timp real care e statusul proiectului lor.
Vom avea un plan de monitorizare cu jaloane și ținte. Beneficiarii vor avea posibilitatea să depună contestații în procesul de evaluare și contractare, astfel încât deciziile de finanțare să fie luate în acord cu regulile stabilite prin ghidul solicitantului. Prin adoptarea actului normativ sunt instituite măsuri pentru integrarea lecțiilor învățate din perioada anterioară de programare 2014-2020.
Precum măsuri noi în vederea simplificării, reducerii sarcinii administrative, dar și consolidarea capacității autorităților de management de implementare și gestiune a programelor în perioada 2021-2027 în vederea unei absorbții ridicate a fondurilor europene alocate României. Astfel, se asigură accesul facil, transparent, nediscriminatoriu, competitiv și simplificat la fondurile europene.
Complexitatea noului cadrul financiar multianual a generat nevoia identificării unei abordări unitare în punctele cheie a sistemelor de management și control, astfel încât beneficiarii de fonduri europene să poată să depună proiectele într-un cadrul procedural predictibil și considerabil simplificat care implică, printre altele, o abordare unitară în ceea ce privește accesarea și implementarea acestor resurse, într-un mediul digitalizat. Beneficiarii trebuie să respecte reguli diferite de la un program la altul.”
This post was last modified on apr. 12, 2023, 9:38 PM 21:38