Ministrul Educatiei Confirma Masurile RADICALE Discutate pentru Scolie din Romania

Ministrul Educatiei Confirma Masurile RADICALE Discutate SColie Romania

Ministrul Educatiei ii anunta in mod oficial pe elevii si parintii scolilor din toata tara despre masurile de ultima ora care sunt avute in vedere la momentul actual pentru problema extrem de grava reprezentata de violenta din scoli, exmatricularea fiind luata in calcul ca o masura temporara, la fel ca si scaderea notei la putare, care sa conteze si la Bacalaureat.

Ministrul Educatiei spune ca se discuta inclusiv problema perchezitionarii elevilor din scoli de catre profesori, in cazul in care exista o suspiciune cu privire la faptul ca ei ar putea avea asupra lor obiecte care sa poata fi folosita pentru a-si face rau, sau altora, insa e nevoie de gasirea unor solutii legale pentru implementarea unor asemenea masuri.

“Aceasta este o suspendare. Da. O astfel de măsură, dacă ea este însoţită de măsuri de consiliere şi de anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea. Depinde despre ce vorbim. Dacă este o limitare a dreptului la educaţie, iarăşi avem o problemă constituţională. Trebuie să analizăm împreună cu juriştii.

Vizavi de discuţia pe care au ridicat-o cadrele didactice – şi pe bună dreptate – în urma cazurilor de săptămâna trecută, foarte vizibile în presă, dar ştim cu toţii că nu doar din cauza a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, este o chestiune pe care trebuie să o adresăm la nivel de cauze, şi anume violenţă în mediul şcolar. Suntem cu toţii afectaţi de aceste evenimente.

Cred că este o reacţie emoţională absolut explicabilă şi ea trebuie să genereze soluţii, dar soluţiile vin atunci când ne putem apleca, nu sub imperiul emoţiei de moment, ci atunci când găsim cea mai bună variantă în contextul legislativ, nu numai al educaţiei, ci şi în alte tipuri de contexte legislative, de exemplu când ne uităm la Codul civil sau Codul penal.

Îmi aduc aminte că în luna noiembrie sau decembrie am avut mai multe cazuri de violenţă şcolare, de data aceasta între elevi. În acel moment, am iniţiat discuţii cu Ministerul Familiei, care are în subordine Autoritatea pentru Protecţia Copilului, şi cu Ministerul Afacerilor Interne, care are în subordine Direcţia de siguranţă şcolară. Înseamnă că fiecare instituţie, şcoală, direcţie de siguranţă şcolară, DGASPC are propriile proceduri în cazurile în care informaţii privind violenţa în şcoli ajung la ele.

Procedurile acestea trebuie adunate şi trebuie ca fiecare om din şcoală să ştie cum să reacţioneze, dacă un profesor întâlneşte o situaţie de violenţă unde merge, ce trebuie să aştepte ca feedback. Vă dau un exemplu: DGASPC, atunci când este avertizată pentru cazuri grave, alocă un manager de caz, deschide o anchetă, face un raport cu specialişti, raport care include o secţiune de recomandări.”