X

Ministrul Educatiei: Masurile EXTREME care Nu pot fi Luate in Scolile din Romania

Ministrul Educatiei le vorbeste in mod oficial elevilor si parintilor din toate tara despre masurile extreme care nu pot fi luate cand vine vorba in cazurile precum cele care au avut loc saptamana trecuta, o injunghiere si o agrexare sexuala a profesorilor, iar asta deoarece ele nu au efectele dorite de catre autoritati.

Ministrul Educatiei spune ca se discuta pentru a se cauta solutii care sa rezolve problemele de fond in asemenea situatii, si separat de asta spune ca s-a discutat inclusiv cu Biserica pentru ca religia sa poata deveni o materie la Bacalaureat, insa una optionala, nu una obligatorie pentru elevii din Romania.

S-a discutat şi în această după-amiază care pot fi măsurile practice, pragmatice pentru combaterea violenţei în şcoli. S-a agreat, inclusiv aici, că exmatricularea fără drept de reînmatriculare sau aşa-numitele şcoli de corecţie nu sunt soluţii care să rezolve cauzele problemelor.

Am discutat alte tipuri de soluţii care ar putea ajuta, inclusiv echipe multidisciplinare, inclusiv măsuri concrete de camere de reflecţie, ajutor, consiliere psihologică, lucrul cu familia. Practic, inclusiv, Asociaţia Psihologilor din România s-a poziţionat public şi a spus că măsurile extreme care au fost experimentate în alte sisteme de învăţământ nu au adus rezultatul scontat şi nu au adresat cauzele.

Iar aici am avut o serie de sugestii foarte bune venite din partea unor lideri de şcoală, din partea unor profesori universitari care sunt convinsă că se pot transforma în amendamente sau în legislaţie secundară, pentru că sunt multe chestiuni care ţin de regulamente. Comisia de învăţământ a avut aici rolul de a asculta şi de a da un punct de vedere tehnic.

Ce am făcut noi a fost să explicăm raţionamentul pentru care unele prevederi au fost acceptate în procesul de consultare, inclusiv cu reprezentant cultelor şi alte prevederi nu au putut fi preluate. Religia poate fi o disciplină la examenul de Bacalaureat. Ceea ce am ridicat noi sunt întrebări tehnice – ce probă ar putea să includă această disciplină, dacă este o probă în plus, dacă trebuie eliminată o altă probă. Deci trebuie să discutăm pe concret tehnic să vedem în ce măsură această sugestie din partea reprezentanţilor cultelor poate fi introdusă în lege.

De exemplu, avem agreat ca prin prin ordine de ministru să preluăm prevederile care se află acum în protocoalele între statul român şi culte religioase, care se referă la specificitatea fiecărui cult. De asemenea, conducătorii liceelor cu profil vocaţional teologic primesc un aviz, o binecuvântare din partea fiecărui cult în parte. În învăţământul superior specializările care funcţionează cu profil teologic se află în dublă coordonare.”

This post was last modified on apr. 13, 2023, 12:48 PM 12:48

Disqus Comments Loading...