Marcel Bolos vorbeste mai jos, in cadrul unor anunturi importante, de ultima ora, despre reformele care sunt pregatite pentru a fi puse in aplicare in Romania in cursul urmatorilor ani, iar dupa cum puteti vedea si mai jos, se pregatesc o serie de schimbari extrem de asteptate de catre foarte multi oameni.
Marcel Bolos vorbeste inclusiv despre problemele bugetare existente, dar si despre masurile pe care Guvernul Romaniei le-a dispus deja pentru ca romanii sa se poata bucura de stabilitate financiara, dar si sustenabilitate, totul fiind gandit intr-un asemenea mod incat Romania sa ramana o tara stabila din toate punctele de vedere.
“Departe de mine intenția de a intra într-un iureș de sporovăială generală, ci sunt mai degrabă convins că reforma nu se face printr-o timidă încercare de informare. În timp ce peste tot se vorbea despre o „gaură la buget de 20 de miliarde”, eu am prezentat la un post de televiziune reforma salarizării unitare pe care România și-a asumat-o pentru a obține banii din #PNRR din cea de-a patra tranșă.
Într-adevăr, o ocazie foarte bună să le iei și să le arunci împreună în malaxorul de speculă. Aceste două chestiuni sunt total separate, fără legătură una cu cealaltă. Primul subiect, legat de ,,gaura din buget”, este o problema legată strict de bugetul de anul acesta, unde Ministerul Finanţelor trebuie să găsească soluții, iar domnul premier a dispus măsuri in acest sens la nivelul Guvernul României.
În schimb, eu am vorbit de nevoia de consolidare pe termen lung. Avem prevăzute, astfel: a) reforma pensiilor, inclusiv cea a pensiilor speciale; b) reforma fiscal-bugetară; c) reforma salarizării publice; d) reforma guvernanței companiilor de stat. Împrejurările curente mă determină să spun cu subiect și predicat 𝐜𝐚̆ 𝐍𝐔 𝐚𝐦 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐢𝐭 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐭𝐚̆𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐞𝐥𝐢.
Ci am vorbit despre ceea ce scrie în PNRR: sustenabilitatea cheltuielilor bugetare. Astfel, Guvernul, prin coordonatori de reformă și investiții, respectiv Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, împreună cu ministerele de linie, respectiv Ministerul Finanţelor, trebuie să vină cu soluții privind implementarea acestora. Mai departe, ca profesor universitar cu experiență de 20 de ani în finanțe.
Atunci când am fost întrebat, mi-am permis să prezint din teorie câteva scenarii posibile pentru validarea acestui jalon greu, cu termen scadent in luna decembrie: a) revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, care a fost prezentată în spațiul public ca tăiere de salarii. 𝐃𝐚𝐫 𝐚𝐦 𝐬𝐮𝐛𝐥𝐢𝐧𝐢𝐚𝐭 𝐜𝐚̆ 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥, având în vedere experiență din trecut când s-a încercat tăierea salariilor cu 25%; b) revizuirea numărului de salariați din aparatul bugetar; c) revizuirea politicii fiscale și o colectare mai buna a impozitelor și taxelor.”