Ministrul Apararii a anuntat in mod oficial semnarea unei declaratii comune impreuna cu Ucraina si Republica Moldova in cadrul unei intalniri care a avut loc la Bucuresti zilele acestea, iar asta pentru ca vorbim despre o cooperare pe care statele o fac in aceasta perioada in vederea intaririi relatiilor bilaterale in plin razboi.
Ministrul Apararii prezinta mai jos motivele din spatele semnarii acestei declaratii comune, una care ar trebui sa fie o piatra de temelie pentru relatii bilaterale mai bune in viitor, atat pentru protejarea Republicii Moldova, cat si pentru ajutarea Ucrainei in luptele pe care le duce cu Rusia in aceasta perioada.
“România va consolida cooperarea cu Ucraina și Republica Moldova. Este angajamentul pe care l-am luat în cadrul Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova, la care au luat parte miniștrii de externe și cei ai apărării din cele trei țări. Temele de discuție au cuprins situația de securitate din regiune, eforturile de contracarare a efectelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a presiunilor exercitate de Rusia împotriva Republicii Moldova.
Sprijinul #NATO și al UE pentru Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, discuțiile au vizat și întărirea cooperării Romania, Ucraina și Republica Moldova în domeniul consolidării capacităților de apărare ale celor două state vecine României și a rezilienței acestora, în contextul războiului de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina. Declarația Comună pe care am semnat-o la finalul reuniunii subliniază principalele elemente ale agendei discuțiilor și ale angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.
Statele noastre sunt conectate de istorie, geografie și de viziunea noastră comună pentru un viitor pașnic și prosper. Apreciem beneficiile dezvoltării legăturilor noastre puternice în domeniile politic, economic, al infrastructurii, securității, apărării și ale legăturilor culturale, atât pentru țările noastre, cât și pentru întreaga regiune.
Ca parteneri din partea estică a continentului european, împărtășim preocupări similare de securitate și avem același interes pentru o regiune a Mării Negre stabilă și sigură. Invazia militară brutală, ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, ca o continuare a agresiunii începute de Rusia asupra Ucrainei în 2014, a provocat suferințe și distrugeri pentru milioane de oameni, readucând din nou războiul pe continentul european.
Pe lângă atacurile armate asupra Ucrainei, Rusia continuă să folosească tactici hibride variate care urmăresc să intimideze în continuare Ucraina, Republic Moldova și alte state din regiune. Ne exprimăm dorința de a încuraja cooperarea apropiată pentru a consolida capacitățile comune pentru a combate propaganda rusă și a întări reziliența societăților noastre, inclusiv în ceea ce privește dezinformarea.”
This post was last modified on apr. 14, 2023, 3:59 PM 15:59