X

Ministrul Educatiei Anunta ce Masuri RADICALE Nu vor fi Impuse in Scoli pentru Elevi

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial ce masuri radicale nu vor fi impuse in scolile din toata Romania pentru elevi si parinti, iar asta pentru ca vorbim in mod oficial despre decizia de a nu impune sanctiuni foarte dure pentru comportamentele din scoli, chiar daca ele sunt cerute in momentul de fata.

Ministrul Educatiei spune ca un rol mai important il are concentrarea pe gasirea si rezolvarea cauzelor problemelor, fara a exclude sanctiunile pentru comportamentele indezirabile ale elevilor, afirmand in acelasi timp si ca familiile joaca un rol extrem de important in educarea elevilor sa ii respecte pe profesori.

“Indemn familiile sa vorbeasca cu respect despre scoala, cu respect despre cadrele didactice. Sigur ca, noi adultii avem uneori viziune diferite asupra a ceea ce inseamna un proces bun de educatie, dar autoritatea cadrului didactic se construieste si prin atitudinea pe care familia o are fata de scoala, si fata de fiecare profesor al copilului, in parte.

Mai este un element, si anume increderea pe care o avem in cadrele didactice, increderea aceasta se construieste si prin convingerea ca ele sunt foarte bine pregatite. De aceea, de exemplu, am reformat modelul in care se formeaza cadrele didactice, modul lor de selectie, practica pe care o fac inainte sa ajunga la clasa, si sigur, sustinerea lor prin mentorat si salarii decente. Cred ca doar asa putem sa recapatam acel nivel de prestigiu pe care scoala trebuie sa il aiba in societate.

Noi avem deja in codul civil o serie de prevederi vis-a-vis de raspunderea parintelui pentru copilul minor. Noi in procesul de elaborare al propunerilor legislative, am avut diverse discutii si cu parintii, si cu sindicatele, vis-a-vis de ce tipuri de sanctiuni putem introduce. Noi nu putem introduce sanctiuni care contrazic cadrul legal existent in codul civil.

In aceasta idee, am factur trimiteri in legea invatamantului preuniversitar catre codul civil, unde sunt stabilite foarte clar circumstantele in care parintele este raspunzator, inclusiv contraventional, pentru faptele copilului. In codul civil se vorbeste despre demonstrarea faptului ca prin actiunea, sau inactiunea, parintelui a fost generat comportamentul indezirabil al minorului, si nu intotdeauna se poate demonstra asta.

Asa cum spuneam, eu cred ca sanctiunile si masurile foarte dure au un impact, dar un impact limitat. Ceea ce ne ajuta sa adresam cauzele problemelor sunt acela masuri luate in colaborare cu ceilalti actori implicati. Stiu ca sunt vag, pentru ca de multe ori oamenii vor solutii imediate, usor de inteles, … si exact asta facem, proceduri concrete.”

This post was last modified on apr. 17, 2023, 2:00 PM 14:00

Disqus Comments Loading...