X

Ministrul Sanatatii Anunta IMPORTANTE Schimbari la Nivel National, ce Masuri ia Guvernul Romaniei

Ministrul Sanatatii ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu o serie de masuri foarte importante care sunt luate la nivel national de catre Guvernul Romaniei printr-o Hotarare de Guvern care a fost gandita pentru a pune in aplicare Strategia Natioanala de Sanatate pentru 2023 – 2030.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ce fel de modificari ar urma sa aduca in sistemul de sanatate aceasta strategie nationala pe care au toritatile au gandit-o pentru Romania, iar asta pentru ca ea este imperios necesara pentru ca romanii sa poata beneficia de servicii medicale de cea mai buna calitate.

“În Raportul de evaluare a Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, elaborat în anul 2021, sunt prezentate concluzii cu privire la implementarea măsurilor prevăzute în cadrul obiectivelor generale (OG) ale documentului. Astfel, potrivit raportului respectiv, obiectivele SNS 2014-2020 sunt valabile și în contextul actual, rămânând aliniate la tendințele internaționale de reformare a sistemelor de sănătate și la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Performanța în implementare a fost moderată, cele mai bune realizări înregistrându-se în domeniul „Sănătate publică”. Rezultatele au fost apropiate de valorile planificate pentru domeniul „Sănătate publică”, moderate pentru zona „Servicii de sănătate” și reduse pentru „Măsurile transversale”.

Cele mai mici scoruri de performanță au fost realizate în cadrul OG 7 „Infrastructură de sănătate” și OG 6 „E-sănătate”, urmate de OG 4 „Acces la servicii”, OG 3 „Politici privind bolile netransmisibile” și OG 1 „Sănătatea mamei și a copilului”. Cele mai mici scoruri pentru rezultate au fost obținute de OG 6 „E-sănătate”, urmată de OG 7 „Infrastructură de sănătate” și OG 5 „Măsuri transversale”.

OG 7 „Infrastructura de sănătate” a obținut cea mai scăzută performanță, în principal din cauza lipsei de progrese în infrastructura de sănătate publică, infrastructura pentru ambulatoriu și cea de spital. Cea mai bună performanță în cadrul OG 7 „Infrastructură” a fost realizată în sistemul de medicină de urgență, în ceea ce privește numărul de vehicule achiziționate și numărul de echipe operaționale. Rezultatele au fost atinse sau apropiate de valorile planificate în privința investițiilor în serviciile de urgență și foarte scăzute în cazul ambulatoriilor de specialitate.

OG 6 „E-sănătate” a obținut a doua cea mai mică performanță și cel mai mic rezultat. Performanța scăzută a sistemului informațional s-a datorat în principal întârzierilor în dezvoltarea registrelor de boli la nivel național și în implementarea formularului de trimitere electronică și de concediu medical electronic. Progresele în telemedicină nu au fost evaluate din cauza lipsei de date, în ciuda faptului că au fost înregistrate progrese la nivel de reglementare.”

This post was last modified on apr. 17, 2023, 9:06 AM 09:06

Disqus Comments Loading...