Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial deciziile cu impact national care au fost hotarate in cadrul Guvernului Romaniei, ele urmand a fi puse in aplicare pentru binele a milioane de oameni din intreaga tara, iar asta pentru ca autoritatile din Romania gandesc o strategie pentru viitorul sistemului medical al Romaniei.
Ministrul Sanatatii explica mai jos cum anume urmeaza sa fie pusa in aplicare aceasta strategie natioanala pentru tara noastra, dar si ce cat de mare va fi impactul modificarilor legislative pe care ea le va aduce, in special pentru rezolvarea problemelor sistemice cu care se confrunta sistemul medical din Romania.
“OG 4 „Accesul echitabil la servicii de sănătate de calitate și cost-eficace, în special pentru grupurile vulnerabile” a atins performanțe moderate. Performanța a fost afectată de accesul deficitar la serviciile ambulatorii (întârzieri în construirea ambulatoriilor și a centrelor comunitare integrate, dar și în adoptarea cadrului legislativ necesar, lipsa procedurilor de „parcurs terapeutic”.
Pentru cele mai frecvente 20 de patologii, incluzand patologia oro-dentară la pacientul cu dizabilități/nevoi speciale de îngrijire a sănătății). OG 5 „Programe transversale prioritare” a obținut scoruri moderate pentru performanță și rezultate, având întârzieri în domeniile cercetare și inovare, politica medicamentului și sustenabilitatea financiară.
OG 3 „Controlul bolilor transmisibile” a obținut scoruri bune de performanță și rezultat. Totuși, au existat obiective specifice cu performanțe reduse, respectiv controlul TBC și asigurarea necesarului de sânge și produse sanguine, accesul la screening populațional, depistarea precoce a cancerului, precum și de dificultăți legate de transplant, boli rare și servicii de sănătate mintală.
Așadar, în vederea îmbunătățirii calității și eficienței serviciilor publice din sistemul sanitare românesc prin sprijinirea procesului de descentralizare sectorială, promovarea integrității publice și a responsabilităților în utilizarea fondurilor publice, ținând cont de obiectivul general al Proiectului ”Crearea cadrului strategic si operațional pentru planificarea si reorganizarea la nivel național si regional a serviciilor de sănătate”, unul dintre obiectivele specifice al acestuia este reprezentat de elaborarea Strategiei Naționale de Sănătate pentru perioada 2023 – 2030.
În acest sens, Strategia Națională de Sănătate reprezintă documentul la care relaționează toate propunerile de politica publică în domeniul sănătății și va reprezenta fundamentul pentru prioritizarea si programarea utilizării fondurilor alocate în sistemul național de sănătate. Elaborarea Strategiei Naționale de Sănătate 2023 – 2030 contribuie la aplicarea sistemului de politici bazate pe dovezi în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale, aspect ce va conduce către o alocare judicioasă a resurselor, echilibrată și eficientă, cu scopul de a asigura îmbunătățirea calității și creșterea accesului la serviciile de sănătate în beneficiul tuturor cetățenilor României.”