Comisia Europeana Anunta ca Rusia Blocheaza Zeci de Nave cu Grane in Marea Neagra

Comisia Europeana Anunta ca Rusia Blocheaza Zeci de Nave cu Grane in Marea Neagra

Comisia Europeana anunta in mod oficial, prin Josep Borell, faptul ca Rusia blocheaza in momentul de fata in Marea Neagra nu mai putin de 50 de nave ucrainiene cu grane, un numar urias de nave care ar trebui sa ajunga in diverse regiuni ale lumii, dar care nu isi pot efectua deplasarile din cauza marinei ruse.

Comisia Europeana sustine eforturile pe care ONU le face pentru a duce grane in cat mai multe locatii de pe glob, insa Rusia are cu totul alte planuri, si pare destul de dificila schimbare alor, in contextul in care rusii sunt horati sa continue sa blocheze aceste transporturi, in ciuda intelegerilor internationale.

G7 este un format extrem de util, care și-a dovedit importanța mai ales de la începutul agresiunii Rusiei împotriva #Ucrainei. Rămânem uniți în sprijinul nostru pentru ordinea bazată pe reguli și în ambiția noastră de a lucra îndeaproape cu partenerii noștri din întreaga lume în acest scop.

Consecințele războiului ne afectează pe toți. Rusia blochează din nou 50 de nave cu cereale necesare urgent în Marea Neagră. UE sprijină eforturile ONU și va continua să faciliteze exporturile prin intermediul UE Solidarity Lanes, care au adus 25 de miliarde de tone de cereale în lume.

Președinția japoneză G7 pune accent pe bună dreptate pe Indo-Pacific, o regiune de o importanță crucială pentru stabilitatea și securitatea globală. UE se angajează să contribuie la aceasta. Strâmtoarea Taiwan este vena aortă a comerțului global. Schimbările unilaterale ale status quo-ului ar fi inacceptabile.