Ministrul Sanatatii confirma in mod oficial, prin importante documente oficiale, o serie de schimbari majore care sunt pregatite pentru sistemul de sanatate publica din Romania, si vorbim din nou despre Strategia Nationala de Sanatate 2023 – 2030, o Hotarare de Guvern fiind creata special pentru implementarea sa.
Ministrul Sanatatii explica mai jos ceea ce se intampla din acest punct de vedere, si cum anume ar urma sa fie realizat totul in decursul urmatorilor ani de zile, iar asta pentru ca romanii au nevoie de servicii medicale de calitate, iar din pacate asta nu se intampla la momentul actual in toate regiunile din Romania.
“Prin Strategiei Naționale de Sănătate 2023 – 2030 se urmărește dezvoltarea unui sistem național de sănătate publică sustenabil, rezilient și performant, acestea reprezentând un element esențial pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor. Tranziția prelungită marcată de reforme multiple ale acestuia și provocarea pandemiei de COVID-19 evidențiază capacitatea suboptimală a sistemului de sănătate publică de a răspunde nevoilor și așteptărilor cetățenilor și profesioniștilor din sănătate.
În acest sens, Strategia Națională de Sănătate propune direcții de acțiune și măsuri care redefinesc rolul sistemului de sănătate publică având în vedere consolidarea pe termen lung a intervențiilor esențiale de sănătate publică. De asemenea, conform Strategiei propuse, se vor dezvolta serviciile de sănătate integrate la nivelul comunităților astfel încât sănătatea să poată fi abordată în mod comprehensiv pe mai mulți determinanți.
Sanitari, educaționali și sociali. O atenție specială va fi acordată populațiilor vulnerabile și la risc (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități etc) precum și populației rroma, acolo unde aceasta există. Aceste servicii vor fi dezvoltate de către autoritățile locale cu sprijin financiar, logistic și informațional de la nivel central. Viziunea pe termen mediu și lung este ca aceste centre de medicină comunitară integrate să constituie un model de practică sustenabilă și generalizată în comunitățile din România.
De asemenea, aceasta propune direcții de acțiune și măsuri care să conducă la dezvoltarea unui cadru multidisciplinar de evaluare a tehnologiilor medicale, care să sprijine Ministerul Sănătății și alte autorități publice responsabile în a lua decizii bazate pe dovezi cu privire la intervențiile prioritare în sistemul de sănătate, conținutul practicii medicale și rambursarea din fonduri publice a tehnologiilor medicale.
De asemenea, în ceea ce privește asistența medicală primară, pentru ca aceasta să poată prelua „baza piramidei” serviciilor medicale, trebuie asigurat un cadru predictibil de dezvoltare în care să se asigure formarea resurselor umane, dezvoltarea infrastructurii și asigurarea sustenabilității financiare și operaționale a cabinetelor de medicină de familie.”