X

Ministrul Sanatatii: Anuntul IMPORTANT privind PROBLEMELE Spitalelor din Toata Romania

Ministrul Sanatatii ii anunta in mod oficial pe romanii din tara intreaga in legatura cu o serie de hotarari foarte importante care au fost luate de catre Guvernul Romaniei, si in baza carora ministrul PSD, Alexandru Rafila, spune ca urmeaza sa se fac ainvestitii pentru cresterea performantei, calitatii si eficientei ingrijirilor spitalicesti.

Ministrul Sanatatii explica mai jos cum va fi folosita Strategia Nationala de Sanatate pentru dezvoltarea unui sistem de finantare sustenabil pentru imbunatatirea conditiilor de ingrijire din spitalele din Romania, unul dintre punctele cele mai importante pe care se concentreaza Guvernul Romaniei in urmatorul deceniu.

“În referire la stimularea performanței, calității și eficienței îngrijirilor spitalicești, planul de acțiuni aferent Strategiei propune pilotarea furnizării anumitor servicii elective (medicale/ chirurgicale) în unitățile sanitare publice cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei plăți reglementate conform legii și suportate de către beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări al spitalului.

Totodată, în ceea ce privește guvernanța sistemului de sănătate, documentul propune asigurarea guvernanței sistemului de sănătate prin dezvoltarea unei capacități administrative adecvate, precum și încheierea de parteneriate cu principalii actori publici și privați, respectiv crearea unui cadru coerent și transparent de politici publice bazate de dovezi.

Referitor la asigurarea sustenabilității și a rezilienței financiare a sistemului de sănătate, Strategia Națională de Sănătate 2023 – 2030 propune dezvoltarea unui sistem de finanțare sustenabil – în perspectiva evoluțiilor economice, tehnologice și demografice, precum și rezilient la șocurile provocate de crize epidemiologice și climatice, care să asigure resurse financiare suficiente, precum și mecanisme de alocare, contractare și plată cost-eficace, pentru realizarea obiectivelor sistemului de sănătate referitoare la servicii medicale, resurse umane, informaționale și tehnologice necesare furnizării acestora etc., asigurând-se, astfel, o protecție financiară adecvată categoriilor de populație vulnerabile.

Totodată, reformele prevăzute în Strategie cu privire la finanțarea sistemului de sănătate sunt corelate cu documentele programatice și operaționale care angajează România în domeniul sănătății, respectiv Planul Național de Reconstrucție și Reziliență, Programul Operațional Sănătate 2021-2027, Programul pe bază de rezultate în sectorul sanitar.

Ratificat prin Legea nr. 1/2021 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) dintre România şi Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, semnat la New York la 23 septembrie 2019, amendat şi actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România şi Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare la București la 31 iulie 2020 şi la 26 august 2020. De asemenea, a fost avută în vedere continuarea implementării unora din măsurile specifice prevăzute în Strategia Națională de Sănătate 2014 – 2020.”

This post was last modified on apr. 19, 2023, 10:57 AM 10:57

Disqus Comments Loading...