Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi de ultima ora cu privire la ceea ce trebuie sa stie milioane de romani in momentul de fata, iar asta pentru ca se aduce in imediata atentie a oamenilor ceea ce se intampla cu spitalele regionale care trebuie sa fie finantate prin fondurile europene ale PNRR, pe care Romania trebuie sa le primeasca.
Ministrul Sanatatii explica mai jos ce se intampla cu unele dintre proiectele care au fost deja aprobate, si care sunt aproape de a fi finantate, sau de a avea finantarea pornita in perioada urmatoare, interesul fiind extrem de mare pentru construirea acestor spitale de care foarte multi oameni au nevoie acum.
“Întotdeauna am avut un optimism rezervat când discut despre mari investiţii. De data aceasta am elemente clare, reale că toate cele trei spitale regionale se vor face. Noi nu putem să începem să săpăm înainte să avem un proiect decât dacă ne referim la altceva, nu la mari investiţii.
Trebuie să înţeleagă toată lumea că anul care s-a scurs de când am venit la Ministerul Sănătăţii s-a scurs cu folos şi proiectul tehnic al acestui spital din Iaşi este finalizat în momentul de faţă. Trebuie făcut un proiect tehnic, care e un proiect complex, nu înseamnă doar o clădire, înseamnă foarte multe alte lucruri care înseamnă racordări la reţelele de utilităţi, înseamnă modul în care diverse echipamente vor fi integrate în structura acestui spital.
Acest proiect tehnic a fost încheiat în momentul de faţă şi suntem la etapa de licitaţie pe care am împărţit-o în două, tocmai ca să creăm premisele să putem să accelerăm această construcţie a acestei clădiri. Există deja urcate în procedura de achiziţie publică lucrarea pentru amenajarea terenului respectiv şi racordarea la utilităţi, iar construcţia spitalului face obiectul unui alt pachet, dar ambele pachete vor fi licitate şi vor fi începute în acest an.
Cel mai târziu, din punctul nostru de vedere, am discutat de curând cu colegii care se ocupă de acest proiect, va fi în luna septembrie, atunci va începe execuţia propriu-zisă, cu menţiunea că, dacă nu vor exista contestaţii, acest lucru ar putea să fie devansat. Cel mai târziu în luna septembrie încep lucrările efective la spitalul din Iaşi, care este cel mai avansat.
Vă dau un exemplu. Dacă se va face şi Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, nevoia de resursă umană calificată va fi foarte mare şi lucrul ăsta trebuie corelat cu capacitatea de pregătire şi, mai mult, trainingul direct al personalului trebuie făcut în aceste unităţi, cu echipamentele noi din aceste unităţi pentru că accesul la tehnologia de înaltă performanţă presupune şi personal înalt calificat.”
This post was last modified on apr. 19, 2023, 7:58 PM 19:58