Ministrul Educatiei: 3 Extrem de IMPORTANTE Anunturi Oficiale cu Decizii pentru Elevii din Scoli

Ministrul Educatiei 3 Extrem IMPORTANTE Anunturi Oficiale Decizii Elevii Scoli

Ministrul Educatiei a facut 3 foarte importante anunturi de ultima ora cu privire la deciziile luate pentru elevii din scolile Romaniei, iar asta pentru ca, in primulrand, vorbim despre masurile luate in Legile Educatiei cu privire la mesele sanatoase pe care urmeaza sa le primeasca elevii dupa adoptarea si promulgarea lor.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre consultarile care au avut loc pentru noile Legi ale Educatiei, si amendamentele propuse, separat fiind creata si o Hotarare de Guvern pentru aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar pentru anul 2023, si mai jos aveti cateva dintre detaliile oficiale.

“Un corp sănătos, o minte sănătoasă, o educație accesibilă pentru toți elevii. Prin programul „Masă sănătoasă în școli”, Ministerul Educației împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale asigură pentru cel puțin 1.000.000 de elevi din medii defavorizate (și nu numai) o masă sănătoasă, alcătuită din produse 100% naturale. Programul este susținut prin finanțarea a 2,5 miliarde de lei anual.

Fiecare părere contează, iar nevoile copiilor și ale tinerilor se reflectă în actuala formă a Legilor Educației, cel mai amplu proiect consultativ al Ministerului Educației. Pe parcusul unui singur an, au fost prelucrate peste 10.000 de amendamente, s-au derulat o mulțime de dezbateri și am stat de vorbă cu părinți, profesori, elevi și studenți – totul pentru a construi un proiect de lege adaptat nevoilor reale ale societății de azi și de mâine.

Cifrele de școlarizare propuse prin prezentul act normativ, pentru învățământul preuniversitar, asigură: cuprinderea tuturor copiilor, elevilor din învățământul obligatoriu în sistemul de învățământ preuniversitar, pe nivelul și forma de educație corespunzătoare vârstei și dezvoltării psihomotorii a acestora;  accesul absolvenților unui anumit nivel de învățământ către un nivel de învățământ superior celui absolvit.

Stabilirea echilibrată a numărului de locuri pentru anul I de studii în învățământul profesional, liceal și postliceal, în funcție de opțiunile absolvenților ciclului anterior, pe baza tendințelor de dezvoltare socio-economică, a prognozei ocupării forței de muncă pe regiuni de dezvoltare/ județe. Propunerile privind cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar au la bază proiectele planurilor de școlarizare elaborate de fiecare inspectorat școlar pentru unitățile de învățământ cuprinse în rețeaua școlară din județul respectiv.

S-au preconizat măsuri de creștere a capacității de cuprindere a copiilor cu vârste de la naștere la 6 ani, atât în PNRR, cât și în POEO. În acest context, în PNRR se remarcă o investiție importantă în construirea de creșe, precum și o investiție majoră în înființarea și funcționarea unor servicii complementare în zonele defavorizate, izolate, unde nu se justifică înființarea/construirea unui serviciu standard (tip creșă sau grădiniță).”