Marcel Bolos le transmite o serie de anunturi foarte importante romanilor, iar asta pentru ca sunt confirmate in mod oficial o serie de masuri extrem de importante care vor avea impact pentru toata Romania in viitor, ele fiind gandite pentru a aduce investitii si mai mari in tara noastra in viitorul nu foarte indepartat.
Marcel Bolos explica mai jos ce fel de solutii trebuie gasite pentru problemele cofinantarilor proiectelor care sunt importante pentru viitorul Romaniei, dar si faptul ca tara noastra a pierdut o serie de finantari importante legate de ecologizare, cu mai multe detalii disponibile mai jos pentru toata lumea interesata.
“E important să mergeţi cu proiectele înainte şi să vă rezolvăm problema cofinanţărilor, care probabil tot mai mult apare ca şi discuţie pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi în zona aceasta a politicii de coeziune. Lucrăm la un mecanism pentru cofinanţare pe care sper să vi-l putem prezenta cât de curând, pentru că, într-adevăr, a apărut Ordonanţa cu împrumuturile din Trezoreria statului.
Dar pentru proiectele consistente, serioase, nu ajung, nu ştiu cât e, şapte milioane jumate de lei, finanţabili, să spunem. Aici va trebui să rezolvăm problema cofinanţărilor, pentru că apar cofinanţările acestea generate de PNRR şi standardele de cost, mai avem noi în PNRR cofinanţări, ştiţi ce valori năucitoare avem, sau predecesorii noştri au ştiut ce pun acolo, sau ce iscălesc şi cum se prezintă documentele la Bruxelles. Dar trebuie să rezolvăm mecanismele de cofinanţare şi acest lucru se va întâmpla în curând.
Trenul pentru Bucureşti a fost pierdut şi e păcat, pentru că erau alocate fonduri consistente pentru ce înseamnă deşeuri şi incineratorul care a fost gândit pentru aproximativ 200 de milioane de euro. Au fost demersurile pe care le-au făcut Primăria Bucureşti şi Consiliul Judeţean Ilfov la vremea aceea, la fel ca şi primăriile de sector, am discutat când eram în primul mandat cum am putea să ducem la bun sfârşit proiectul acesta mare pentru Bucureşti, însă nu am avut sorţi de izbândă.
Deşi am avut fonduri programate pentru 2014-2020, aproape un miliard de euro pentru sistemul de managament al deşeurilor, nu am fost foarte harnici. Şi acum mai avem judeţe care sunt în curs de elaborare a acestor documente strategice, pentru că ele sunt baza finanţărilor.
Urmează să continuăm finanţările prin programul operaţional de dezvoltare durabilă, unde avem un buget de un miliard de euro pentru sistemul de management integrat al deşeurilor, pentru divizarea acestui sistem. Deci sunt autorităţi locale care fac demersuri ca să ajungă România mai curată şi, uşor, să ne îndreptăm şi spre zona de economie circulară şi să vedem deşeurile şi ca pe o resursă energetică ce poate fi valorificată.”