X

Ministrul Educatiei: Deciziile pentru Invatamantul Superior cu Impact in Universitatile Romaniei

Ministrul Educatiei vorbeste despre o serie de foarte importante decizii pentru invatamantul superior din Romania, care vor avea impact pentru universitatile din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in imediata discutie fundamentarea cifrelor de scolarizare, care au fost aprobate in mod oficial de Ligia Deca si ministerul sau.

Ministrul Educatiei explica mai jos, destul de clar, ce anume a stat la baza cifrelor de scolarizare care au fost propuse pentru ciclurile universitare de licenta, master, si doctorat, fiind luate in considerare o serie de propuneri foarte importante pe care ar trebui sa le avem in vedere, daca suntem interesati.

“La fundamentarea cifrelor de școlarizare propuse pentru ciclurile universitare de licență, master și doctorat, s-au luat în considerare următoarele: Propunerea Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS) pentru fundamentarea cifrei de școlarizare pentru anul universitar 2023-2024, transmisă prin adresa nr. 3158/20.12.2022, înregistrată la Ministerul Educației cu nr. 15463/20.12.2022.

Numărul estimat al absolvenților de liceu cu diplomă de bacalaureat din promoția 2023 și din promoțiile anterioare; diversificarea ofertei educaționale a instituțiilor de învățământ superior în concordanță cu cerințele pieței muncii naționale și regionale, pe cicluri de studii și pe domeniile de studii aferente acestora; corelarea ofertei educaționale a instituțiilor de învățământ superior cu cerințele angajatorilor, pe baza parteneriatelor de colaborare încheiate.

Implementarea prevederilor art. 205 alin. (5) din Legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare potrivit cărora instituțiile de învățământ superior de stat acordă cel puțin 10 locuri bugetate, în cadrul cifrei de școlarizare aprobate, absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială. Hotărârea Guvernului nr. 560/2022 pentru aprobarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022 – 2027.

Implementarea prevederilor art. 205 alin. (6) din Legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare privind candidații proveniți din medii cu risc socioeconomic ridicat sau marginalizate din punct de vedere social – romi, absolvenți ai liceelor din mediul rural sau din orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori – pot beneficia de un număr de locuri bugetate garantate, în condițiile legii.

Creșterea calității programelor de studii și a inserției absolvenților pe piața forței demuncă; selecția candidaților în instituțiile de învățământ superior de stat; respectarea țintelor europene stabilite pentru dezvoltarea spațiului european al educației (2021-2030); stimularea implicării comunității academice în prospectarea cererilor sociale și economice de calificări universitare, în optimizarea fluxurilor studențești și a programelor de studii în funcție de aceste cereri; rezultatele sesiunii anterioare de admitere a românilor de pretutindeni; numărul estimat al absolvenților români de pretutindeni – licență și master.”

This post was last modified on apr. 22, 2023, 11:03 AM 11:03

Disqus Comments Loading...